Diari La Veu del País Valencià
La velocitat de mutació del virus de la sida és cent vegades més elevada del que es pensava
RedactaVeu / València

L’enzim cel·lular APOBEC és el responsable d’aquesta elevada mutació del virus VIH perquè canvia els bases del genoma del virus. El professor Rafael Sanjuán, líder d’aquest estudi, argumenta que, d’una banda, APOBEC “inhibeix el virus, l’inactiva, és a dir, retarda el desenvolupament de la malaltia. I de l’altra, paral·lelament i a causa d’una petita part de genomes mutats, promou l’evolució del virus, per la qual cosa aquest presenta una major resistència tant a fàrmacs com davant el sistema immunitari”. “La immunitat que ofereix APOBEC al virus de la sida també fa que mute més ràpid”, afegeix l’investigador.

Sanjuán destaca que aquest treball sobre la taxa de mutació del virus de la sida és el primer que es fa in vivo, amb pacients, ja que els anàlisis anteriors s’havien realitzat in vitro. De fet, l’estudi -finançat per un projecte europeu ERC Starting Grant, l’investigador principal del qual és Sanjuán- ha disposat de dades d’onze persones infectades amb el virus VIH, procedents de la Red de Investigación en Sida (RIS) i de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

Millors estratèfies antivirals

Els resultats d’aquesta recerca són importants per a entendre i tractar la sida, ja que mostren una correlació entre la mutació del virus i la progressió de la malaltia. “La comprensió de com es produeix la mutació en el virus VIH facilitarà millors estratègies antivirals”, segons l’opinió de l’investigador.

Rafael Sanjuán és professor titular al Departament de Genètica i investigador al grup d’Evolució i Salut de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. La recerca en el seu grup se centra en l’estudi dels mecanismes responsables de la creació i manteniment de la variació genètica en virus com ara el VIH o l’hepatitis C. Sanjuán és a hores d’ara investigador principal de tres projectes de recerca nacionals i internacionals i ha publicat una seixantena de treballs d’investigació sobre evolució i virus en els darrers deu anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa