Diari La Veu del País Valencià
El tripartit recupera el consens per a reobrir RTVV ‘amb totes les garanties jurídiques’
RedactaVeu / EP / València

Així ho han assenyalat els síndics del PSPV, Compromís i Podem en declaracions als mitjans en les Corts, on han explicat que aquesta proposició de llei, una vegada siga aprovada (en un termini previsiblement d’uns 3 o 4 mesos) suposarà que les lleis de 2013 i 2015 que van sustentar la fi de RTVV queden derogades, amb la qual cosa, al seu torn, el PSPV retirarà el recurs de constitucionalitat i l’Audiència Nacional podrà decidir sobre la legalitat o no de l’ERO en la societat.

En la proposició de llei s’estableixen, entre altres exigències, que els liquidadors de RTVV facen una auditoria per a conèixer la situació actual de la societat, el deute acumulat, la valoració dels béns, obligacions pendents i altres qüestions d’utilitat en un termini de dos mesos des de la seua entrada en vigor.

També es portarà davant la comissió parlamentària el document de síntesi encarregat al Fòrum Social per aglutinar les propostes de models per a una nova RTVV.

La proposició encomana també als liquidadors que facen les operacions mercantils necessàries per a adjudicar a la Generalitat els béns i drets que siguen precisos per a la prestació del servei. La Generalitat haurà, al seu torn, de fer un informe amb les necessitats tècniques que es requereixen per a les emissions amb els béns i actius disponibles.

Així mateix, es portarà davant la comissió parlamentària el document de síntesi encarregat al Fòrum Social per a aglutinar les propostes de models per a una nova RTVV i, de fet, els tres grups han posat en valor que es pretén que les Corts siguen el centre des del qual es tutele tot el procés, de forma consensuada, per aquest motiu aquesta iniciativa s’ha presentat com a proposició de llei.

Des de l’aprovació d’aquesta proposició, les Corts tindran un termini màxim d’un any per a dictar la llei reguladora dels serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat. Així mateix, una disposició de la proposició estableix que, una vegada examinat per la Cambra l’informe presentat a través de l’Alt Consell Consultiu de Radiodifusió, Televisió i altres mitjans de comunicació, “si no s’aprovara la llei reguladora, el Consell podrà acordar la recuperació en proves del senyal”, donant a les Corts els motius que justifiquen la decisió.

També estableix que “si s’acorda la recuperació del senyal durant l’exercici 2015” s’emmarcarà en les partides pressupostàries destinades al procés de dissolució i liquidació de la societat.

“Blindats davant qualsevol eventualitat jurídica”

Mata ha recordat que el 2 de setembre es van dur a terme les primeres converses “i en un temps rècord hem presentat aquesta proposició de llei que creiem que té totes les garanties jurídiques”. “Amb ella creiem que estem blindats davant qualsevol eventualitat jurídica, perquè pel procediment d’urgència serà possible permetre que la comissió parlamentària tinga tots els elements per a fer efectiva la recuperació d’un servei públic que els valencians mai vam haver de perdre”, ha precisat.

Ha indicat que després de la tornada dels actius, l’auditoria de gestió i amb el compromís que els membres del fòrum d’experts estiguen en la Cambra en dos mesos “la recuperació del servei ja seria efectiva, podrien recuperar el senyal i, amb aquesta nova llei, s’anul·laran les anteriors, que suposaven un doble forrellat a la televisió”. Posteriorment, “ja podrem dirigir-nos a l’Estatut d’Autonomia, que és el que garanteix l’accés a aquest servei públic a tots els valencians”.

Ferri: “és necessari depurar responsabilitats”

Per la seua banda, Ferri ha destacat la necessitat de recuperar aquest dret fonamental, encara que a més de la via legislativa, ha recordat que també és necessari “depurar responsabilitats” en la via judicial, amb el procediment que se segueix en un jutjat de Paterna.

Per la seua banda, Montiel ha destacat que la proposició de llei contempla la recuperació del senyal televisiu, “però aquest restabliment no pot comportar de cap manera la creació de cap entitat, gestora o empresa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa