Diari La Veu del País Valencià
Pablo Iglesias s’estavella a Catalunya

RedactaVeu / ACN / Madrid

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha admès que el resultat electoral de Catalunya sí que es pot és “altament decebedor” i ha lamentat que s’haja imposat la “irresponsabilitat” d’aquells partits als quals els “sobra la meitat” de la societat catalana, en referència tant a les llistes independentistes com a les contràries a la secessió.

“Hem apostat per escoltar, pel sentit comú i per la responsabilitat d’estat i està clar que la responsabilitat d’estat no ha funcionat electoralment, sinó el contrari”, ha reblat.

“El resultat deixa a Catalunya i Espanya en un carreró sense eixida”

Iglesias ha criticat “les rialles i celebracions d’alguns a la vista d’un resultat que deixa Catalunya i Espanya en una situació de carreró sense eixida”. En roda de premsa des de Madrid, Iglesias ha considerat aquest diumenge que “el major error” de Catalunya sí que es pot ha estat apostar per la “responsabilitat” i centrar la campanya en els drets socials: “Si aquest ha estat el nostre error, ho seguirem fent”. “Que tot el món tinga clar que no sacrificarem la responsabilitat per raons electorals”, ha subratllat. Així, Iglesias ha titllat “d’irresponsable” Artur Mas per dir que “Catalunya ha guanyat”, ja que “dóna la impressió que els que no han votat Artur Mas no són Catalunya”. En el mateix sentit també ha criticat “aquells que ignoren els catalans que volen la independència”.

“Espanya no necessita un president del govern que amenace amb enviar l’exèrcit, Espanya necessita un president que escolte Catalunya i jo vull ser aquest president”, ha assegurat. Iglesias ha admès que els resultats electorals a Catalunya posaran difícil a Podem el camí cap a les eleccions estatals però ha subratllat que la formació s’esforçarà i treballarà perquè s’impose el “sentit comú” el 20 de desembre.

D’altra banda, Iglesias ha advertit que, després dels resultats electorals, als governants els serà “molt difícil” prendre decisions a partir d’ara. El líder de Podem ha reafirmat el seu compromís amb el dret a decidir: “Jo no vull que Catalunya se’n vaja d’Espanya però aquesta decisió l’hauran de prendre els catalans i catalanes”.

Catalunya Sí que és pot, 11 diputats

Cal apuntar que Catalunya Sí que es Pot ha aconseguit 11 diputats en les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest 27 de setembre de 2015. Són dos diputats menys dels 13 que va aconseguir la coalició d’ICV-EUiA ara fa tres anys.

La formació ecosocialista va decidir integrar-se a la candidatura encapçalada per Lluís Rabell que suma també la força de Podem, però sembla que l’experiment no ha acabat de convèncer l’electorat català. Els 11 diputats superen els resultats que ICV-EUiA va aconseguir el 2010 (10) però es queden a un dels que va assolir la mateixa formació l’any 2006 (12), quan el candidat de la llista era Joan Saura.

El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, durant la nit del 27-S.Foto: Josep Ramon Torné (ACN).

Amb el 99,08% dels vots escrutats, la formació encapçalada per Lluís Rabell ha aconseguit 361.778 vots, el 8,90% del total, que li garanteix 11 escons del pròxim Parlament de Catalunya. Per circumscripcions, Catalunya Sí Que Es Pot ha aconseguit 9 diputats a la de Barcelona, un a la de Girona i un a la de Tarragona. A Lleida, la formació encapçalada per Lluís Rabell no ha aconseguit representació. Aquest resultat posa de relleu la força metropolitana de la formació.

En les eleccions del 2012 ICV va aconseguir 13 diputats gràcies a les 359.705 persones que els van votar, o el que és el mateix, el 9,89% del total d’electors que van exercir el seu dret a vot.

Fins ara el millor resultat que havia aconseguit ICV en unes eleccions havia estat el dels últims comicis, quan liderava la llista Joan Herrera, amb 13 escons, 3 de la formació amb la qual es presentava en coalició, Esquerra Unida i Alternativa. Presentar-se en coalició ha estat una constant en la formació ecosocialista des del 1988, primer any en què es va presentar a uns comicis.

En aquest sentit cal destacar que l’any 2006, amb Joan Saura al capdavant, la formació va aconseguir 12 escons, dels quals 2 d’EUiA i 1 d’independent. L’any 1995, amb Rafael Ribó com a cap de llista, la coalició en va aconseguir 11, dels quals 9 del PSUC, 1 del PCC i 1 d’Els Verds.

Comparteix

Icona de pantalla completa