Diari La Veu del País Valencià
Educació treballarà en un nou acord d’interins ‘perquè tothom necessita treballar’
Europa press / València

Així ho ha indicat Marzà durant la seua compareixença en la Comissió d’Educació de les Corts a petició del PP per a explicar les actuacions a desenvolupar pel seu departament després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià d’anul·lar l’acord de 2013, signat per la Conselleria i CCOO, ANPE, CSIF i UGT, en estimar el recurs del Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valenciana (STEPV), en el qual demanava la seua impugnació i qüestionava la denúncia de l’acord de 2010, amb una vigència de quatre anys.

Marzà ha recordat que l’anterior Consell va presentar un recurs de cassació contra aquesta decisió judicial que va ser retirat pel nou equip d’Educació per a complir eixa sentència i no continuar “judicialitzant la política educativa ja que, a més, el tribunal estimava que l’acord anterior estava vigent fins a l’1 de setembre de 2015 i no hi havia necessitat de fer-ne un de nou”. “El que fem és complir una sentència”, ha recalcat.

Posteriorment, ha explicat, “es van publicar les borses d’interins partint les borses que hi havia al juliol de 2012, abans de la rebaremació, per a incorporar després al sistema les persones que van estar prestant serveis.

“Ni ens agrada l’acord del 2010 ni el del 2013”, ha dit, per a assegurar que aquest curs buscarà “un nou acord entre tots” perquè és conscient que “tothom necessita treballar i eixe és el meu objectiu”. Així, ha apostat per “caminar cap a un nou acord que intente equilibrar les demandes de dos grups diferenciats d’interins, els que advoquen perquè prevalga la nota del concurs-oposició i els que defensen l’antiguitat en les borses, independentment de la nota”.

Per al conseller, “no és just que una persona que ha tret una nota molt bona no puga treballar per no tenir experiència, com tampoc ho és que no puguen fer-ho els qui han acreditat la seua experiència i precisament per estar treballant no han pogut preparar-se bé l’oposició i no tenen nota suficient per a ser funcionari de carrera”. Per això, tractarà de “buscar eixe equilibri difícil amb un nou acord perquè el màxim de persones resulten beneficiades”, ha indicat Marzà, qui s’ha mostrat obert a incorporar les propostes referents a la resta de grups, així com a cercar el consens amb les organitzacions sindicals.

La diputada del PP Beatriz Gascó ha destacat que “el TSJ va anul·lar l’acord per una qüestió formal i no va entrar en el contingut del mateix”, per la qual cosa ha retret a Marzà que decidira “sense diàleg ni consens, aquest embolic en retirar el recurs de cassació i haver provocat que 432 nous interins que van treballar gràcies a aquest acord no treballen enguany”. Així, ha posat els exemples de persones concretes “amb il·lusions i somnis truncats”.

A més, ha retret al conseller que “no s’haja reunit encara amb aquest col·lectiu d’interins” i li ha preguntat “en què es basarà eixe nou acord” i “quin termòmetre usarà”. Gascó ha incidit que “l’accés a la funció docent es realitza mitjançant concurs-oposició” i ha assenyalat que “a la Comunitat hi ha 6.756 interins que no han aprovat una oposició. Açò és qualitat?”, ha incidit.

Marzà ha destacat que “l’acord de 2013 no tenia criteris molt coherents, perquè d’una banda rebaremava interins amb una bona nota, però que no havien treballat en la data de publicació del mateix i, a més, excloïa de la rebaremació els mestres que havien prestat serveis abans de 1994, de 1995 en el cas dels professors.

El conseller ha manifestat que l’objectiu és buscar un “model d’equilibri” del qual no ha donat més detalls, ja que es tracta d’un aspecte que haurà de ser dialogat, i ha explicat que es reunirà amb la plataforma d’interins, fet que no ha pogut fer fins ara “per problemes d’agenda”.

Comparteix

Icona de pantalla completa