Diari La Veu del País Valencià
Montón planteja aprovar una llei autonòmica per a garantir una mort digna
Europa press / València

Montón, en roda de premsa, ha assenyalat sobre aquest tema que el seu departament establirà “les bases” perquè la societat valenciana realitze “una profunda reflexió que done lloc a aquesta norma”, semblant a la llei andalusa de Drets i Garanties de les Persones davant el Procés de la Mort, encara que de moment ha descartat que en aquest debat entre l’eutanàsia.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que no solament no existeix una llei autonòmica, sinó que “és més, l’Associació Espanyola Contra el Càncer adverteix que la Comunitat Valenciana se situa en el penúltim lloc en recursos destinats a l’atenció pal·liativa. Així que la Comunitat Valenciana estem bastants ressagats en com atendre amb dignitat els últims moments de la vida”, ha lamentat.

En l’actualitat, al País Valencià existeix un registre de Document de Voluntats Anticipades, en el qual una persona major d’edat o menor emancipada, manifesta les instruccions que sobre les actuacions mèdiques s’han de tenir en compte quan no puga expressar lliurement la seua voluntat, en què, a data de desembre de 2014, un total de 18.000 s’havien inscrit.

Montón ha recalcat que “una vida ha de valorar-se per la seua qualitat” i en eixe sentit ha mostrat el seu compromís “no solament amb millorar les cures pal·liatives per a pal·liar el dolor, sinó que també pretenen fer una profunda reflexió de com acaben la vida els valencians”.

Sobre aquest tema, ha comentat que això suposa “no solament una reorganització dels serveis pal·liatius per a realitzar eixes cures”, sinó també de “crear un marc normatiu que establisca la Comunitat Valenciana com a dret dels valencians del sistema sanitari propi, poder tenir una atenció digna i morir amb dignitat”.

En eixe sentit, ha assenyalat que “la Conselleria vol liderar aquesta reflexió que ha de tenir la societat valenciana i per a la qual s’estan posant les bases per a aquest procés”, que ha assenyalat, “serà llarg”. Així, ha aclarit que “aquesta regulació no pot provenir d’un decret llei sinó que ha de ser una llei fruit d’un assessorament de molts experts” i en la qual “participen tots els estaments”.

Preguntada per si en aquesta reflexió es plantegen introduir el debat de l’eutanàsia, ha replicat: “Estem parlant de cures pal·liatives i d’atendre l’últim tram de la vida amb dignitat, estem parlant d’eliminar el dolor i de finalitzar els nostres dies en un ambient de privadesa i de respecte”. “Estem en aquest àmbit i és el debat que nosaltres establirem perquè és necessari vincular-ho a un dret dels valencians i que quede definit dins del sistema públic”, ha aclarit.

Montón, preguntada per si es plantegen la creació de més places de crònics, ha explicat que es plantegen “un canvi de model per a atendre la salut en totes les edats i també la cronicitat acompanyat d’uns fets”. A més, ha constatat que “la cronicitat en les malalties cada vegada serà major ja que cada vegada es viuen més anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa