Diari La Veu del País Valencià
La reivindicació de la reforma del finançament, eix vertebral de la setmana del 9 d’Octubre
RedactaVeu / València

Després del polèmic pas del president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, per València el dissabte, en un acte de partit celebrat sense que encara Rajoy s’haja dignat a rebre el president de l’Executiu del País Valencià passat ja més de 100 dies, la reivindicació de la reforma del finançament marca l’actualitat i agenda de la setmana del 9 d’Octubre. L’exigència del poble valencià es plasmarà en l’elaboració d’una resolució de les Corts al temps que es reflectirà en el discurs institucional i en la processó cívica del 9 de la Diada del País Valencià.

La festivitat del 9 d’Octubre, que es planteja com el “colofó”, està previst el discurs institucional en el Palau de la Generalitat per part del ‘president Ximo Puig en el qual, tal com s’ha incidit des de l’Executiu del PV, el finançament estarà molt present en aquest dia de “celebració de l’autogovern” i d’“autoestima col·lectiva”.

Procesó cívica del 9 d’Octubre de l’any passat. Foto: La Veu del País Valencià.

Després d’aquest discurs, la processó cívica també servirà per a donar visibilitat a aquesta reclamació, tal com ha assenyalat en diverses ocasions Oltra, que ha precisat també que açò no vol dir que hi calga anar “amb pancartes”. Des del PPCV, Isabel Bonig ha advertit que les “manifestacions” del 9 d’Octubre li semblen “molt bé” però “mal camí porten Ximo Puig i Mònica Oltra” amb el “Madrid ens roba”, al costat d’altres qüestions com l’Agència Tributària Pròpia o la immersió lingüística, atès que, al seu entendre, “açò sona a processos separatistes i independentistes”.

Cospedal en València

Hui dilluns, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, arribarà el dilluns a València, mentre que, Ximo Puig, participarà en els Desdejunis Informatius d’Europa Press davant una representació de la societat civil valenciana.

El dimarts Cospedal presentarà, també a València, a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, en el desdejuni del Fórum Europa Tribuna Mediterrània, en una jornada en la qual les Corts Valencianes acolliran un ple extraordinari des del migdia amb un únic tema sobre la taula: la comunicació remesa pel Consell a la Cambra per a tractar aquesta matèria i promoure una proposta de resolució, oberta a la signatura per part de la societat civil, per a exigir un nou model de finançament.

Precisament aquest ple ha suscitat les crítiques per part del PP, que ho ha qualificat com un ple “d’agitació” de cara al 9 d’Octubre i també de “contraprogramació” al desdejuni d’Isabel Bonig, atès que, al seu parer, es podia haver celebrat la setmana següent en el ple ordinari.

En tot cas, des del PP han indicat que donaran suport a la resolució que isca de les Corts llevat que s’introduïsca “alguna cosa que no es puga signar” i des de la resta de grups (PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans) han mostrat la seua confiança a aconseguir la unanimitat en aquesta reivindicació.

Segons va explicar la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, a més d’aquesta iniciativa, també es portarà al carrer el debat i els membres de l’Executiu, així com els secretaris autonòmics, es desplaçaran a les capitals de comarca per a explicar als ciutadans la necessitat d’un sistema de finançament “just” i les polítiques que es podrien desenvolupar amb aqueixos ingressos.

La vicepresidenta, consellera i portaveu de l’Executiu del PV, en la Diada de 2014. Foto: La Veu

Comparteix

Icona de pantalla completa