Diari La Veu del País Valencià
Alzira espera l’assistència del president de la Generalitat per als Premis Literaris
Xavier Pérez / Alzira

El proper 13 de novembre es lliuraran a la capital de la Ribera Alta aquests guardons en les diferents modalitats, després de la presentació de 113 originals que, segons els organitzadors, Bromera, Ajuntament d’Alzira i Universitat de València, són de gran qualitat.

El nou alcalde d’Alzira, el nacionalista Diego Gómez, ha reivindicat “la importància d’aquests premis, perquè a cap poble s’organitzen uns guardons de tant de prestigi i per això espere, per primera vegada, la presència del president de la Generalitat a l’acte de lliurament dels mateixos”.

Gómez també espera que per a pròximes edicions, la Generalitat Valenciana s’implique en el patrocini dels guardons i “jo crec que els nous governants tenen la sensibilitat per col·laborar en aquest esdeveniment cultural que pretén impulsar cada any el valencià mitjançant els escriptors i la literatura”.

En la presentació d’aquests premis, Gonçal López-Pampló, director literari de Bromera, ha explicat el nou disseny de la imatge dels guardons “mirant cap al 30 aniversari”.

Cal recordar que la dotació econòmica del certamen és de 65.000 euros.

el que fa a la participació, es pot afirmar que el certamen continua sent una convocatòria important i atractiva per als nostres escriptors. Enguany s’han presentat 18 originals al XXVII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, que l’Ajuntament d’Alzira dota amb 16.000 euros. En el XXI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General són 7 les obres que opten als 12.000 € amb què la Universitat de València patrocina el guardó. El XIV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 euros, es decidirà enguany entre els 12 originals presentats. Al X Premi de Poesia Ibn Jafadja –dotat amb 5.000 euros per la UNED– s’han presentant 26 poemaris, mentre que el X Premi de Teatre Palanca i Roca, dotat amb 6.000 euros, compta amb 15 participants.Pel que fa als guardons de literatura infantil i juvenil, els 16.000 euros de dotació del XX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil es disputaran entre els 16 originals presentats en aquesta categoria. Per la seua banda, 19 obres opten al XX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, dotat amb 2.500 € per Bromera.

El dia 13 de novembre es lliuraran els Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2015, durant el transcurs del tradicional sopar literari que tindrà lloc a la sala Rex Natura. No obstant això, el veredicte del Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca es farà públic el 30 d’octubre, mentre que el 6 de novembre, es donarà a conéixer el veredicte del XX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

La tardor literària que gira al voltant dels Premis Ciutat d’Alzira es completa amb el Cicle de Conferències, que s’inaugura el proper dijous 15 d’octubre amb una taula redona en què participarà el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà. Sota el títol «El valencià, llengua de futur, vehicle de creativitat», el cicle ens convida enguany a reflexionar sobre la normalització acadèmica i literària del valencià i la situació de la llengua en el camp de la narrativa –per a adults i juvenil–, de la poesia i del teatre, així com en l’estudi del valencià. Entre altres sessions, podem destacar l’homenatge que es retrà al gran poeta contemporani Marc Granell i la participació de la reconeguda periodista i escriptora gallega María Solar.

També la ciència estarà present al cicle amb una conferència que descobrirà les claus del funcionament del cervell. Tot això al llarg de les nou conferències i taules redones que tindran lloc entre el 15 d’octubre i el 12 de novembre a la Casa de la Cultura d’Alzira i que comptaran amb la presència d’una àmplia nòmina d’escriptors valencians com Anna Moner, Vicent Usó, Rodolf Sirera i Gemma Pasqual i la participació de periodistes i presentadors ben coneguts com Eugeni Alemany i Amalia Garrigós.

Programa de Conferències.

Gonçal López-Pampló i Diego Gómez

Comparteix

Icona de pantalla completa