Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat subvencionà amb milers d’euros la casa secessionista de València a Madrid

Toni Martínez / Madrid.

Al passeig Pintor Rosales un edifici de 2.000 metres està la representació del País Valencià a Madrid. El Círculo Valenciano, una associació que es defineix com a “centre que busca difondre el coneisement [sic] de la Comunidat [sic] Valenciana”, rep des de fa anys una subvenció d’entre 15.000 i 20.000 euros anuals de la Generalitat. Tot i que la cultura valenciana no apareix en cap lloc del “círcul”, només en un ús incorrecte del valencià seguint les caduques i secessionistes normes del Puig.

El nou govern valencià s’està plantejant si continuar amb eixa despesa que ha suposat els últims cinc anys més de 84.000 euros del pressupost autonòmic. Segons fons autoritzades de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, “els centres com els de Madrid estan en un període d’avaluació per a veue com estan funcionant, si són els socis que diuen i si fan el que diuen que fan”.

L’edifici que allotja el Círcul Valenciano en Madrid fa por per la seua enormitat. A la planta baixa es troba el restaurant. A la seua carta comparteix espai l’embotit de Requena amb els plats menys típics de la terra que volen promocionar com el “pulpo con cachelos” o “medallones de merluza a la bilbaína con gulas”. La carta i l’atenció es fan en un perfecte castellà. El centre fou inaugurat pels reis Juan Carlos i Sofia l’any 1974 en ple franquisme com s’encarrega de recordar una placa a l’entrada.

I es que la defensa de la llengua pròpia no està entre les prioritats de la casa valenciana a Madrid. De fet, la informació del centre als fullets d’informació i a la seua web estan en un valencià molt llunyà del normatiu. Paraules com “acontenyiments”, “simpatisants”, “actualisa”, “overt” o “circul” són habituals i no han impedit que la Conselleria atorgara tots els anys subvencions per a millorar les condicions del centre i pagar les seues activitats.

De fet igual que l’estima per la llengua, la cultura pròpia del País Valencià tampoc pareix importar molt als seus responsables. “¿Teniu classes de dolçaina”, pregunta el periodista. “¿Dulzaina? No”, contesta la persona encarregada d’atendre al primer pis del Centre on s’arriba després de passar per un corredor ple de regals oficials i per una sala social habilitada per a jugar “al truc i al bridge”, segons s’indica al fullet d’informació.

Tampoc donen classes de valencià ni han programat cap activitat per al Nou d’Octubre. “¿El nueve? No, no tenemos nada. En octubre sólo hay un concierto, creo que el día siete”, contesta la responsable quan se li pregunta pels actes per a celebrar el Dia del País Valencià. Tot en castellà.

L’actual director del Centre és Vicente Cintero. Al llarg dels anys la Casa de Valencia a Madrid no s’ha distingit pels seus actes i aportacions culturals. Per exemple, el mes de desembre de 2014 les activitats foren un curs de música impartit per un director d’orquestra extremeny (a 195 euros la inscripció), dos de teatre, d’anglès, tai-chi i balls de saló. El concert de Nadal va ser a càrrec del Conservatorio Profesional de Música ‘Teresa Berganza’, de Madrid.

La web no aporta molta informació, tot i que és el mitjà que tenen els socis per a assabentar-se de les activitats, això i una adreça electrònica de gmail. Del mes d’octubre anuncia la presentació del llibre Ese sol de la infancia, de Carmen Martí Fabra i un concert del madrileny Luis Agius amb entrades a 10 euros per al públic en general i de 4 per als socis.

Altres centres

La subvenció que rebia la casa valenciana a Madrid estava dins dels 200.000 euros anuals que la Generalitat pressupostava “per als centres valencians a l’exterior de la Comunitat Valenciana”. Les partides eren per “les activitats i despeses de funcionament” i en concepte de “modernització, actualització o millora de les seus i instal·lacions”. L’any 2010 la subvenció fou de 11.300 euros i des d’eixe any va en ascens: 14.800 euros el 2011; 20.100 el 2012; 20.300 el 2013 i 18.300 euros l’any passat. Fonts del govern valencià asseguren que enguany no s’han presentat a la subvenció.

La situació de la Casa de Valencia a Madrid contrasta molt amb la situació d’altres centres com el de Barcelona. A la seu del Principat es troba l’Espai Valencià on esta setmana hi haurà un concert de dolçaina a càrrec de Miquel Gironés i un documental sobre el País Valencià. A més, participa al Correllengua i ofereix tallers de danses valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa