Diari La Veu del País Valencià
100 dies de gestos simbòlics del Govern valencià
Toni Martínez / La Marea / València

Entre un episodi i un altre han passat cent dies, poc més de tres mesos en els quals el govern sorgit del Pacte del Botànic ha hagut de fer una política de gestos davant la falta de pressupost. Un d’eixos actes simbòlics ha sigut també el reconeixement al cantautor de Xàtiva Raimon, ignorat pels governs anteriors.

El president de la Generalitat és un polític de simbolisme. Puig va repetir fins a la sacietat durant la campanya electoral que el 9 d’Octubre Canal Nou tornaria a emetre. “Els valencians podran veure la seua televisió el dia de la Comunitat Valenciana”, solia dir. Una promesa que ha sigut impossible de complir. La difícil situació jurídica en la qual es troba la liquidació de l’ens autonòmic i la por a una demanda contra el Consell li van fer desistir d’eixa idea. A més, els dubtes sobre la futura radiotelevisió valenciana han provocat que els extreballadors tinguen el Consell en el punt de mira.

Els gestos del govern autonòmic també han sigut repetits en altres corporacions com l’Ajuntament de València. Més enllà d’obrir les portes a la ciutadania, fent que els visitants puguen accedir a llocs vetats del Consistori com la balconada, el nou equip municipal ja ha anunciat mesures en matèria de mobilitat i la venda de les Harley Davidson que Rita Barberá va comprar per a la visita del Papa en 2006 i que s’han utilitzat únicament en tres ocasions.

Enquestes contradictòries

La política de gestos ha fet que l’alcalde de València siga el polític millor valorat amb un 5,06, segons l’enquesta del Centre de d’Investgacions Sociològiques (CIS), molt per damunt del 2,87 que aconsegueix la seua antecessora, Rita Barberá.

Precisament, aquest divendres s’han donat a conèixer dues enquestes contradictòries entre elles. La més sorprenent, la d’El País, augura un èxit de Ciudadanos, que seria la força més votada en les pròximes eleccions generals amb el 25,4% dels vots i quasi un terç dels diputats. PSOE (9 diputats) i PP (8 diputats) es quedarien en poc més del 20% i Podem (5 diputats), en un 15%. Compromís aconseguiria un diputat, molt per sota de les seues expectatives electorals, i Esquerra Unida mantindria el seu.

L’enquesta publicada per Levante-EMV sobre unes hipotètiques eleccions autonòmiques col·loca el PSPV amb 26 diputats, quasi al nivell del Partit Popular, amb 27. També pujaria Compromís, que passaria de 19 a 21. Ciudadanos passaria de 13 a 17 diputats i Podem baixaria de 13 a 8 respecte als resultats del passat mes de maig.

Més enllà dels gestos

Més enllà dels gestos, entre les primeres mesures preses pel Consell destaca la devolució de la Sanitat als immigrants sense papers. Anticipant-se a altres autonomies, el Govern va aprovar una espècie d’insubmissió al Reial decret 16/2012 i va aprovar una targeta sanitària per als immigrants sense papers empadronats al País Valencià.

També en matèria educativa es va aprovar el pla de gratuïtat dels llibres de text, pel qual els pares rebrien 100 euros en presentar la seua factura en l’Ajuntament i altres 100 si retornaven el material en bones condicions en acabar el curs. Amb eixos exemplars s’implantarà un banc de llibres per a aquelles persones amb més dificultats en l’accés al material escolar.

On sí ha marcat agenda Ximo Puig és en la demanda d’un finançament més just per al País Valencià. La defensa d’un nou model fiscal més just i la tramitació de l’estatut valencià en el Congrés dels Diputats, en bona part per la tossudesa del líder del Bloc Enric Morera, són dues decisions polítiques que cal posar en l’“haver” del govern bipartit.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea (Llicència Creative Commons). Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa