Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià comptarà en el 2016 amb la Llei Integral de Transsexualitat
RedactaVeu / València

La vicepresidenta del Govern del País Valencià ha presidit la primera reunió del grup de treball que s’encarrega d’elaborar la Llei Integral de Transsexualitat del PV.

En la reunió, a la qual ha assistit el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, així com representants de les Conselleries que tenen competència en aquest camp, grups parlamentaris, entitats i experts, ha servit per a establir la dinàmica de treball a seguir, la metodologia i els continguts en l’elaboració de la llei i tancar el projecte al més prompte possible, des del diàleg i la participació.

Segons ha manifestat Oltra en un comunicat, aquesta llei suposarà “un dels majors avanços legislatius a nivell europeu i mundial en referència als drets de les persones transsexuals perquè implica una clara aposta per la despatologització de la transsexualitat, que ja no serà considerada com a trastorn, sinó com una expressió més de la diversitat humana”.

Llei Integral de Transsexualitat

Així mateix, ha posat l’accent que el govern valencià considera prioritària l’aprovació per part de les Corts Valencianes d’una Llei Integral de Transsexualitat, que reconega el dret a la identitat sexual i de gènere de totes les persones, “especialment en l’àmbit educatiu, sanitari, social i laboral, i que servisca per a conscienciar la societat, ajudant a eradicar els prejudicis i estereotips existents”.

Reunió de treball sobre la Llei Integral de Transsexualitat.

En aquest sentit, ha assenyalat que el grup de treball conformat per a la redacció d’eixa llei ja ha començat a treballar amb una premissa fonamental: “la llei valenciana despatologizarà la transsexualitat dins les seues competències”, conscient de la situació de vulnerabilitat i exclusió que viuen les persones transsexuals.

Així, el grup de treball es reunirà cada 15 dies, entre els quals treballarà en xarxa entorn de 4 grans àrees: sanitat; educació, cultura, esport i recerca; sociolaboral , igualtat i inclusió i justícia, drets i llibertats públiques. A més, aquest ha decidit que la llei també inclourà altres realitats ‘trans’ així com la intersexualitat.

El director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo ha expressat la seua “satisfacció” per donar resposta a una “reivindicació històrica” del col·lectiu transsexual, un dels col·lectius “més vulnerables de la nostra societat, que pateix discriminació i marginació, als quals es nega una cosa tan bàsica per al desenvolupament de qualsevol persona com és la seua identitat”.

De Lamo ha denunciat “la falta de lleis en molts països que permeta les persones transsexuals tenir una vida més digna i que puguen exercir de manera efectiva els seus drets fonamentals”, entre els quals ha citat “el dret a la igualtat i a la no discriminació per a aconseguir la seua plena inclusió social”. En aquest sentit, el Consell aprovarà una Declaració Institucional que serà presentada en el pròxim ple del divendres 23 d’octubre, per a la seua aprovació, a favor de la despatologització de la transsexualitat, és a dir perquè es descatalogue la transsexualitat com una patologia, com una malaltia.

La Declaració Institucional del Consell suposarà sumar-se al moviment d’activistes i col·lectius en defensa de la despatologització de la transsexualitat i altres identitats ‘trans’, que se celebra el pròxim Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans tindrà lloc el cap de setmana vinent.

Comparteix

Icona de pantalla completa