Diari La Veu del País Valencià
Un Acord Històric, per Agustí Cerdà i Josep Velasco

Fa uns dies es va fer públic que les nostres organitzacions, Esquerra Nacionalista Valenciana i Esquerra Republicana del País Valencià, havíem arribat a un acord d’acció política conjunta. Este acord, tot i produir-se en un moment preelectoral, no és un acord tàctic, ni producte d’una situació conjuntural com són unes eleccions; no és un acord que busque un benefici polític en el curt termini: és un acord estratègic que té la voluntat de ser l’inici de la creació d’una àmplia plataforma política, basada en el Dret a Decidir del Poble Valencià, i amb la voluntat de l’exercici d’este dret.

Estem davant d’un moment en el qual, bé per la mateixa evolució de l’Estat Espanyol, bé per l’aparició de processos constituents, es fa palesa la crisi de l’Estat de les Autonomies sorgit de la Constitució de l’any 78. La fallida d’este model -que no ha satisfet les aspiracions dels pobles que conformen l’actual Estat- ens obliga a reformular la nostra relació, la del poble valencià, amb Espanya.

És per això, pel fracàs de l’autonomisme, que creiem que el millor camí per als valencians és la creació d’una República al servici de la ciutadania i amb un marcat caràcter social, en la qual les persones recuperem la importància que com a tals mereixem. Dotar-se dels instruments que té un Estat per fer front als problemes estructurals que patix el País Valencià, és la via més eficaç i raonable per defensar els nostres drets i garantir el nostre benestar. Res que no siga la recuperació de la nostra sobirania política garantirà un tracte entre iguals.

Els segles que hem patit els valencians i les valencianes d’espoliació i explotació, de maltractament i discriminació, no es resoldran sinó des d’una aposta política decidida per la recuperació del poder polític valencià.

Esta entesa ha sigut possible arran de la Conferència de País d’Esquerra Republicana del País Valencià de l’any 2013 a Algemesí, en la qual es va marcar clarament el País Valencià com el seu espai d’actuació política així com la voluntat de conformar un ampli espai polític que avance cap a la República del País Valencià i la defensa del dret a decidir dels valencians. I és este gir estratègic el que ens permet la confluència d’ENV i ERPV en base a estos postulats compartits.

Este acord de col·laboració política ens compromet a les parts a participar conjuntament en les eleccions i referèndums que es puguen celebrar al País Valencià. Hem estat capaços de superar vells antagonismes basats en debats identitaris per posar-nos d’acord en cercar horitzons polítics compartits. Hem abandonat un estèril debat sobre el “què som” per abordar un esperançador futur basat en el “què fem”. A més, volem que este camí siga compartit amb les organitzacions polítiques i socials, i persones que compartisquen l’objectiu comú d’assolir un estat propi.

Més encara, en este moment històric, en el qual el procés sobiranista de Catalunya inicia una nova transició, el poble valencià ha de situar-se amb veu pròpia davant este escenari, i no perdre, una vegada més, el tren de la història.

Fem una crida al conjunt del valencianisme polític a sumar esforços per ser subjecte i no objecte dels temps que vindran, per abandonar camins que, com l’autonomisme, només ens portaran a la lenta dissolució com a poble.

És per això que estem oberts a acords per tal d’anar avançant en aspectes que ens acosten a la construcció de l’Estat valencià, com són el canvi en el model de finançament, en l’estructura política de l’Estat espanyol, en marc econòmic, social i laboral, en la presa de decisions en l’àmbit europeu… en definitiva, canvis estructurals que augmenten la capacitat real dels valencians per a decidir el nostre futur. Un futur en llibertat i sense dependències; basat en la voluntat, lliure i sobirana, del poble valencià.

Josep Velasco, president Nacional d’ENV

Agustí Cerdà, president d’ERPV

Comparteix

Icona de pantalla completa