Diari La Veu del País Valencià
El pressupost d’Educació augmenta un 97% per al valencià i un 23% per a menjador
RedactaVeu / València.

El pressupost de la Conselleria d’Educació Investigació, Cultura i Esport per al 2016 és de 4 mil milions 291.563 euros. S’ha augmentat un 4,7% respecte al pressupost anterior. El conseller Vicent Marzà destaca que “invertim en les persones, en l’educació, en la investigació, en la cultura i en l’esport per als valencians i les valencianes”.

A més el conseller Marzà explica que a l’augment del pressupost cal sumar la redistribució dels fons per a optimitzar la bona gestió d’aquesta conselleria: “És molt important que quede clar que la redistribució de les despeses ha fet que puguem activar propostes molt positives de cara als pròxims mesos. Definitivament hem canviat les prioritats i hem reduït un 4’6% la despesa corrent en el capítol de gestió interna per a reconduir els fons cap a la potenciació de les quatre àrees que ens pertanyen i augmentar la qualitat i el servei al poble valencià en matèries fonamentals”.

Pel que fa a Educació i en consonància amb la potenciació de l’educació pública i de qualitat, així com de l’augment en benestar, s’han incrementat un 23%, per exemple, les ajudes en beques de menjador. A més, s’assegura que per a juny i setembre els menjadors escolars estiguen oberts. En investigació destaca l’augment d’un 20% en línies destinades a la recerca.

“Pel que fa a Cultura i Esport s’aplica un gir important en el concepte i passem de la inversió en el continent a la inversió en el contingut. S’ha acabat l’època de la promoció d’allò fastuós i elitista” ha comentat el conseller Marzà. En aquest sentit ha fet esment a la transició cultural valenciana amb vora vint línies d’actuació noves en matèria de Cultura i Patrimoni.

A més destaca la reducció en deute i inversió en infraestructures de CulturArts, que es destinaran a l’augment en cinc milions d’euros més per a la producció cultural i artística valencianes per a revitalitzar el sector.

Pel que fa a l’àrea d’Esport s’obrin onze noves línies d’actuació per a invertir en esport de base, donar suport a joves esportistes i dinamitzar activitats esportives que fomenten la cohesió social, la inclusió i la igualtat.

Des de la conselleria es destaca que en el pressupost global de la Generalitat Valenciana, la inversió en Educació, Investigació, Cultura i Esport passa a ocupar la segona posició, que abans estava copada pel deute.

Un finançament valencià just suposaria per a Educació 312 milions d’euros més

El conseller Vicent Marzà ha recordat que malgrat que “amb el pressupost que s’ha elaborat es faran unes millores importants de forma progressiva, ens agradaria anar més ràpid amb els canvis. Cal recordar que l’infrafinançament valencià per part del Govern central té efectes molt negatius i amb un finançament just emprendríem les solucions d’una manera molt més ràpida”.

El fet d’aconseguir un finançament just suposa que l’any 2016 la Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport comptaria amb 312 milions d’euros més. Amb això es poden construir 78 escoles: “En aquests moments hi ha 30 centres íntegrament en barracons”, recorda el conseller Marzà i afegeix: “El mateix passaria amb la resta de serveis que presta la Generalitat o amb la capacitat d’eixugar el deute i ser molt més dinàmics, amb especial incidència a aquells que serveixen per transformar el nostre model productiu per generar riquesa i llocs de treball de qualitat, que a l’actualitat estan molt per baix de la mitjana estatal en inversió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa