Diari La Veu del País Valencià
L‘inacceptable’ acord de la UE que permet que els cotxes dièsel contaminen el doble
RedactaVeu / València

Gràcies a un acord aconseguit a finals del passat mes d’octubrer a Brussel·les pels representants dels Governs europeus els automòbils dièsel podran produir més del doble de les emissions contaminants permeses fins al moment, la qual cosa l’organització ecologista Greenpeace considera totalment “inacceptable” i “indignant”.

Per a més inri, el polèmic acord arriba en mig de l’escàndol de Volkswagen per trucar amb un programari les emissions reals d’òxids de nitrogen (NOx) dels seus cotxes. L’entitat ecologista denuncia que aquesta decisió és nefasta “per les seues repercussions en la salut de les persones i en el medi ambient”.

Els límits existents de la UE estipulen que els cotxes no haurien d’emetre més de 80 mil·ligrams de NOx per quilòmetre recorregut. Tanmateix, l’acord aconseguit el passat dia 28 significa que, sota la noves regles que entraran en vigor a partir de 2017, els cotxes podran emetre fins a 168 mg/km fins a 2019 (més del doble del límit legal actual), i 120 mg des de 2020 (un 50% més del límit actual).

Tot açò gràcies al que es denomina “factors de la conformitat” que, segons Greenpeace, “no és més que un salconduit per a la indústria automobilística”.

“Una recompensa als qui incoimpleixen la llei”

“Amb aquest acord, els governants europeus estan recompensant als qui incompleixen la llei. No han vist el que ha passat aquestes últimes setmanes? L’escàndol de Volkswagen ha deixat molt clar que doblegar-se a les pressions de la indústria automotriu solament porta a perjudicar la salut de les persones i a danyar al medi ambient”, denuncia Jiri Jerabek, assessor de política energètica de Greenpeace en la UE.

A més a més, el portaveu ecologista consiera que també està perjudicant la competitivitat europea. “I encara així, els polítics continuen escoltant als lobistes de la indústria, que són els responsables directes pels atacs al cor, asma i danys irreversibles al medi ambient patits per l’excés d’emissions de NOx. Aquesta decisió és simplement indignant”, denuncia l’assessor de política energètica de l’entitat ecologista.

Greenpeace recorda que és una organització independent “que no accepta diners de governs ni empreses per a poder denunciar a totes aquelles persones o institucions que amenacen al planeta” i que “solament el suport desinteressat dels nostres socis i sòcies fa possible el nostre treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa