Diari La Veu del País Valencià
L’Ateneu Republicà de Paterna estrena el documental ‘Dones de Novembre’

RedactaVeu / Paterna.

Tres anys després de l’estrena d’El Terrer, un poble emmudit, l’Ateneu Republicà de Paterna estrena aquest dissabte 21 de novembre, a les 19h, en l’Auditori Antonio Cabeza de Paterna, la pel·lícula documental Dones de Novembre, les fosses clandestines del franquisme. En la primera part, es descrivia l’horror dels afusellaments diàriament, un episodi traumàtic en la història de Paterna i la resta de l’Estat espanyol. També s’arreplegava els testimonis de familiars d’afusellats i de diverses persones del poble, com l’historiador Vicent Gavarda, que van lluitar i lluiten contra l’amnèsia. D’altra banda, es feia un seguiment del procés iniciat per Josefa Celda per identificar i recuperar les restes del seu pare per a traslladar-los al costat dels de la seua mare.

Aquesta segona part relata el desenllaç de la història de Josefa Celda, però també ret homenatge a les Dones de Novembre, les ‘dones de negre’, les mares, esposes i filles que cada 1 de novembre, dia de Tots Sants, han acudit des del 1939 al cementeri per a homenatjar els familiars, a voltes amb risc per a la seua vida. A més, s’aborda el debat sobre la conveniència o no de buidar les fosses franquistes o convertir-les en espais públics de records i reivindicació.

Han sigut tres anys de dur treball en un projecte en el qual han col·laborat amb l’Ateneu un bon nombre d’institucions (el Ministeri de la Presidència, INFO-TV i l’UJI), i un ingent nombre de persones. Per exemple, a més de comptar novament en la direcció amb Óskar Navarro, tècnic i professor de la Universitat Jaume I de Castelló, i Sergi Tarín, periodista i documentalista valencià, en aquest segon lliurament, l’Ateneu ha tingut l’oportunitat i el plaer de comptar amb l’actriu valenciana Rosana Pastor en una brillant interpretació. D’altra banda, la pel·lícula ha permès recuperar, gràcies a l’aportació de Miguel Mateo i Mar Montoya, una antiga cançó que es cantava als familiars assassinats i que ha sigut reinterpretada pel músic i compositor Jorge Agut. Tots ells, al costat del cantautor Lucho Roa, interpretaran el tema en directe el dia de l’estrena.

Finalment, el dia 21, data de l’estrena, és necessari acudir amb invitació, la qual es pot adquirir contactant amb l’associació. No obstant açò, davant la possibilitat que s’esgoten les 480 localitats, com va ocórrer en l’estrena anterior, l’Ateneu projectarà també la pel·lícula el diumenge 22 a la mateixa hora i en el mateix recinte. Aquest dia, no serà necessària la invitació i l’accés serà lliure fins a omplir l’aforament.

Sinopsis Dones de Novembre

Aquest documental relata la història de Josefa Celda en cerca del forat on està el seu pare, un pagès d’Esquerra Republicana, i tota la trama burocràtica per a fer possible l’exhumació i el trasllat al costat de les restes de la seua mare. Però també és la història de les “dones de negre”; les mares, esposes i filles que cada 1 de novembre, dia de Tots Sants, han acudit des del 1939 al cementeri per a homenatjar els familiars, a voltes amb risc per a la seua vida.

Comparteix

Icona de pantalla completa