Diari La Veu del País Valencià
Absolts els dos policies acusats de detenir el dolçainer d’Obrint Pas per parlar valencià

Europa Press / València.

La secció cinquena de l’Audiència de València ha decidit absoldre els dos policies nacionals acusats de detenir il·legalment, lesionar i amenaçar el dolçainer d’Obrint Pas Miquel Lluís Gironés, en una actuació que es va iniciar el 25 de març de 2013 després de demanar-li que s’identificara en sorprendre’l llançant uns papers a terra des del seu vehicle, que tenia aparcat en el barri de Benimaclet. La sala considera que existeixen dubtes generats davant les dues versions diferents sobre com van ocórrer els fets.

Segons la Sala, tant el denunciant com els dos agents denunciats –que s’enfrontaven a una inhabilitació professional de 10 anys i al pagament d’una multa de 3.000 euros– mantenen les seues versions “amb igual contundència i veracitat”, per la qual cosa no es pot apreciar amb la immediació judicial la realitat del fet jutjat.

Per açò, aplica la doctrina de la presumpció d’innocència, que afavoreix la part acusada i que obliga l’acusació a aportar “una mica més que una versió contradictòria com a prova de càrrec per a culpar amb certesa”. Així, subratlla que ponderant les “diferents versions contradictòries entre els acusats i el denunciant, donant el mateix valor i versemblança a tots dos, el fet no queda provat ni demostrat”.

Igualment, assenyala que el part de lesions dels metges d’urgències es va produir un dia després dels fets; la denúncia és d’un mes després i la prova pericial tècnica d’una fotografia aportada pel denunciant “no pot provar si es correspon al dia dels fets o a una altra data, en no haver-hi cap seguretat en l’arxiu fotogràfic aportat”.

Així mateix, per al tribunal cap dels arguments esgrimits per les acusacions per a mantenir la incriminació se sosté per a poder fundar una condemna en dret “donada la immediació judicial, l’existència de versions contradictòries, si es dóna a ambdues el mateix valor” i els “llevíssims indicis de culpabilitat” oposats.

A la Sala li “estranya” l’absència de Consell lletrat

En aquesta línia, argumenta que els policies estan legitimats per a detenir i van al·legar haver rebut una espenta del denunciant, per la qual cosa “la seua actuació era en evitació i recerca d’un suposat delicte o falta, per la qual cosa res irregular s’adverteix ni es prova la seua actuació el dia dels fets provats”. A la sala li “estranya” especialment que el seu advocat no l’aconsellara “degudament” per a assegurar o provar les lesions que assegurava que li havien produït.

En aquest cas, s’ha considerat provat que els dos agents es van dirigir sobre les 16.40 hores del dia dels fets al dolçainer, que es trobava en un cotxe, després de veure que llançava al terra alguns papers i objectes xicotets per a recriminar-li la seua conducta “incívica”. L’artista els va assegurar que havia sigut de forma “accidental”.

En aquest moment, els agents li van demanar que baixara i s’identificara, la qual cosa va fer amb el DNI. Mentrestant, van començar a regirar el cotxe i li van demanar que obrira l’estoig d’un instrument musical. Davant les discrepàncies del denunciant sobre l’actuació policial, els agents li van posar les manilles i el van portar detingut a la Inspecció Central de Guàrdia, on va ser posat en llibertat unes hores després. Gironés va denunciar posteriorment els agents perquè assegurava que li havien produït una contusió en la mandíbula durant la detenció.

Ricardo Sixto (UP-EUPV): ‘Abús’

“Des d’EUPV-UP lamentem profundament que la sentència del dolçainer d’Obrint Pas, Miquel Gironés, haja acabat en l’absolució dels dos policies. Sense entrar en el fons de la qüestió de si estan provats o no els fets, a nosaltres ens semblava d’absoluta versemblança el cas tal i com el va plantejar Gironés, es a dir, un cas d’abús claríssim, lamentem que no haja estat entès així pel tribunal i en tot cas expressem la nostra solidaritat a Miquel, a qui entenem que va ser objecte d’un cas claríssim d’abús policial. I per això, hem de lamentar que la justícia no haja vist suficientment provada esta situació que, per a nosaltres, és una injustícia total”, segons ha declarat el candidat d’EUPV a les eleccions estatals per València, Ricardo Sixto.

Comparteix

Icona de pantalla completa