Diari La Veu del País Valencià
Docents i alumnes evidencien la necessitat de revistes digitals en centres d’ensenyament

Leo Part / Alacant.

Més d’un centenar d’alumnes i professors d’Instituts de Secundària de les comarques del Sud del País Valencià gaudiren el passat dia 12 d’una intensa ‘Jornada d’intercanvi d’experiències per a l’elaboració i difusió de revistes digitals en centres d’ensenyament’ en la qual es va posar de manifest els múltiples beneficis que per a alumnes –i professors- reporta la seua implicació en la realització de continguts digitals propis.

Una meta per a la qual el coordinador de La Veu del País Valencià, Moisès Vizcaino, –que va ser l’encarregat d’obrir les jornades celebrades al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) que coordina Rosa Maria Castells –, va oferir a alumnes i professors l’espai EscolaVeu de què disposa aquest digital i mitjançant el qual es pretén acostar el periodisme “fet des del País Valencià, en la nostra llengua i sobre la nostra terra” als més joves.

L’editor i coordinador de La Veu del PV, Moisès Vizcaino.

“El que vosaltres no conteu no ho contarà ningú. EscolaVeu és un projecte que fomenta el treball en equip, que és propi i que el feu vosaltres. Té tot el sentit del món fer eixos projectes als vostres instituts perquè vosaltres feu els continguts”, va destacar Vizcaino en la seua ponència marc inaugural d’una jornada que va resultar molt fructífera tant per a alumnes com per a docents. “Internet ens permet interactuar experiències, aprendre i comunicar. I tot això en paper no seria viable, ja que necessitaria aportacions milionàries”.

Que Internet és la clau del futur periodisme va quedar clarament reflectit quan el coordinador d’aquest digital va llançar als presents una pregunta molt directa: “Quants de vosaltres compreu el diari en paper i quants el consulteu en la web?”. Només uns quants alçaren la mà davant la primera, mentre que quasi tot l’auditori va respondre afirmativament a la segona qüestió. Tot seguit, Moisès Vizcaino va tancar la seua intervenció recordant a alumnes i professors els nombrosos beneficis que la participació dels centres en EscolaVeu i la creació dels seus propis continguts reporta a alumnes i professors: “Permet fer amistats entre els alumnes, fomentar tindre un mitjà de comunicació en valencià i fomentar el periodisme com a eina imprescindible” davant el nou horitzó del periodisme digital.

Després de la conferència inaugural de Vizcaino, qui va estar precedit per Rafa Torres i Pedro Soriano com a representants de l’Associació de Premsa d’Alacant, prengué la paraula el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Daniel Simón, qui va animar els alumnes presents per tal d’aprofitar les noves tecnologies ja que, “vosaltres teniu el potencial dins d’aquesta aldea global” i “aprofitar aquestos nous mitjans digitals al vostre abast que disparen les nostres possibilitats”.

Frederic Johnson, coordinador de la II Trobada, amb el regidor de Cultura Daniel Simón.

Tot seguit, començaren els tallers i experiències dirigits a l’alumnat i professorat, respectivament. Així, els alumnes participaren en el taller anomenat ‘A la recerca del quadre: art i paraula’, amb el qual, organitzats en equips o grups de treball, mitjançant unes pistes, havien de localitzar de quina obra es tractava per a, finalment, fer una exposició final davant la resta d’alumnes i professors, la qual, en la major part dels casos, va resultar del gust de tots i va posar de manifest l’esperit artístic i creatius dels i les alumnes.

Els centres Antonio Serna, Clot de l’Illot, El Pla, Gran Via, Leonardo da Vinci, Las Lagunas, Miguel Hernández, Misteri d’Elx, Platja Sant Joan, Santiago Grisolia i 8 de Març foren els participants en aquesta innovadora experiència duta a terme al MACA d’Alacant i que malgrat la seua curta existència s’ha consolidat com tot un referent pel que fa a la diversió i l’aprenentatge d’alumnes i professors en la creació dels seus propis continguts multimèdia.

La coordinadora del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), Rosa Maria Castells.

Tallers de ràdio i TV

Especialment interessant va resultar el segon taller, ‘Creem un projecte digital: ràdio i paraula’ en el qual els alumnes, dirigits per Núria Soriano, de Ràdio Millènium (dial 107.7 FM a Alacant ciutat i via web), foren els protagonistes d’un programa radiofònic en què relataren les experiències al llarg de les jornades i que podeu escoltar en aquest enllaç.

>
També en l’àmbit comunicatiu, tingué lloc el tercer i últim taller, coordinat per Patrici Batalla, en el qual, sota l’argument “Som els creadors de la nostra”, exerciren el paper de presentadors, càmeres, tècnics de so i entrevistats d’un espai televisiu també amb les jornades com a fil vertebrador (podeu veure els continguts en aquest enllaç).

La coordinadora Ràdio Millènium, Núria Soriano, durant una entrevista per part dels alumnes.

El coordinador del taller de TV Patrici Batalla, amb una alumna.

Pel que fa al professorat, més de mig centenars de docents dels IES participants realitzaren un total de cinc experiències dins de l’anomenat ‘Espai docent’. Així, l’IES Leonardo Da Vinci encetà aquestes, per a, tot seguit donar pas a l’altra experiència protagonitzada pels encarregats ComunicandoUA, un ciberdiari dels alumnes de Publicitat i RR.PP de la Universitat d’Alacant. En tercer i quart lloc, els representants de l’IES Santiago Grisolia (Callosa del Segura) i CFPA Alberto Barrios (Alacant), precediren una pedagògica experiència amb el títol ‘Hackejar l’aula’, impartida per videoconferència per José Abellan de Games Kaitos.
Després de dinar, es realitzà un taller per a docents, també a càrrec de José Abellán i Sergio Hernández, en el qual oferiren classes pràctiques amb els epígrafs ‘Co-planeja la teua revista digital’ i ‘Cerca acompanyada d’estratègies de gestió i destreses en el web 2.0?’. Tancà la jornada Frederic Johnson, assessor de l’àmbit d’FPA de CEFIRE Alacant, amb les conclusions de l’acte de cloenda d’una activitat que de segur tindrà la seua continuació el pròxim any, que sense dubte acollirà, atès el seu èxit, un major nombre de centres, alumnes i professors participants.
En suma, va ser aquesta una jornada de la qual tots –alumnes i professors- tragueren un bon i gran profit i que obri la porta a la creació, augment i/o consolidació –en els centres ja existents- de les necessàries revistes digitals en els centres d’ensenyament del País Valencià que, gràcies a Internet, entren en un món sense fronteres i intercomunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa