Diari La Veu del País Valencià
Morella commemora els 750 anys del gòtic
RedactaVeu / Morella

L’Ajuntament de Morella organitza diverses activitats per celebrar els 750 anys del gòtic. Des del proper divendres i fins al dia 19 de desembre es donarà a conèixer “l’impressionant patrimoni gòtic de la localitat”, a través d’espectacles, conferències, visites guiades, rutes, actuacions o cine-fòrum, segons han anunciat fonts municipals.

En 1265 va començar la construcció de la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major, que és l’emblema de l’estil gòtic a la ciutat.

La regidora de Cultura, Rocio Querol, explica que des del Consistori estan temps organitzant els actes de commemoració dels 750 anys del gòtic a la localitat i ara han elaborat “una àmplia programació per a tots els públics, que permetrà entendre la importància que té aquest estil en l’arquitectura de Morella”. A més, afegeix que “la programació té oferta perquè tots troben les seues propostes culturals i d’entreteniment i combina les visites guiades o conferències amb espectacles o actuacions, entre altres coses”.

Finalment, Querol assenyala que la Basílica Arxiprestal és una de les joies de la nostra ciutat i és l’emblema del gòtic a Morella, un estil que també pot apreciar-se en construccions tan importants com l’ajuntament o l’aqüeducte.

Programació

El programa dels 750 anys del gòtic comença el divendres 27 de novembre, amb el cine-fòrum. El primer documental que es projectarà serà “Els gegants del gòtic: construcció de les catedrals”. Aquest cicle de cinema continuarà els divendres 4 (“El nom de la rosa”), 11 (“Les grans catedrals”) i 18 de desembre (“Els cavallers de la taula quadrada”). El proper dissabte, 28 de novembre, l’arquitecte de la Conselleria de Cultura, Arturo Zaragozà, oferirà la conferència “Església arxiprestal Santa Maria la Major: memòries oblidades”.

L’agenda s’intensificarà durant el pont de desembre, amb la pujada vertical al castell i l’actuació infantil “Va de història… el gòtic a Morella”, que tindran lloc el dissabte dia 5. Un dia després, el protagonisme serà per al “Campament medieval”, amb tallers d’assetjament i defensa de ciutats a l’Edat Mitjana i de cal·ligrafia medieval. Dins d’aquest campament, hi haurà representacions, com les del vestuari del segle XIII, l’arquitectura gòtica, la noblesa medieval o les cases nobiliàries d’Aragó en el segle XIII i els furs de València. Diumenge, l’organista Arturo Barba protagonitzarà el concert “Entre tientos, danses, batalles i sonates … Música espanyola dels segles XVI i XVIII”.

El dilluns 7 de desembre, la guia Pepita Milián realitzarà la visita “750 anys de la construcció d’una joia del gòtic”. A més, entre els dies 5 i 8 d’aquest mes, a les 17 h, hi haurà visites guiades a la Basílica. Dimarts 8 s’ha organitzat una ruta senderista de 2 hores, per conèixer “L’aqüeducte de Morella”. La commemoració dels 750 anys del gòtic conclouran el dissabte 19 de desembre, amb l’actuació del cor dels alumnes de la Universitat per a Majors.

En definitiva, una àmplia programació servirà per commemorar els 750 anys del gòtic, un estil arquitectònic de gran importància per a Morella, especialment reflectit en una de les joies de la localitat com és la Basílica Arxiprestal Santa Maria la Major.

Comparteix

Icona de pantalla completa