Diari La Veu del País Valencià
Xixona aprova una moció per defensar l’autonomia dels Ajuntaments
RedactaVeu / Xixona

El consell de ministres de l’estat espanyol va aprovar recentment l’avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local que, d’aprovar-se en la seua redacció actual, “serà el major retrocés democràtic des de la caiguda del franquisme i la transició a la democràcia”, segons el regidor d’Esquerra a Xixona, Mario Carbonell.

“Passarem de competències gestionades pels municipis, escollits per sufragi directe de la ciutadania, a la gestió per part de les diputacions provincials, uns òrgans heretats de l’anterior règim que serveixen per a perpetuar actuacions caciquils i amb un procés d’elecció de diputats obscur i allunyat de la ciutadania”, diu el regidor.

Segons Mario Carbonell “el Govern Espanyol, darrere la suposada duplicitat i clarificació de competències municipals, amaga una retallada en les competències i autonomia municipals. Aquest projecte de llei, amb els termes actuals, és un atac flagrant contra els nostres ajuntaments, que recordem que son l’administració més propera al ciutadà”.

El dirigent republicà afegeix: “Entre d’altres, aquesta reforma permetrà a la Diputació, amb un procediment d’elecció molt obscur, llevar serveis que actualment presta l’Ajuntament de Xixona”.

A més, segons la formació republicana i independentista, elimina les poques competències “que tenim en educació, salut o serveis socials en una època on ens fan més falta que mai”.

Per a Mario Carbonell, “el govern ignora que els serveis públics, no es poden valorar exclusivament per criteris econòmics sinó també s’han d’avaluar, amb caràcter prioritari, pel benefici social que comporten als seus usuaris, els ciutadans”.

Finalment, Carbonell ha conclòs que demanen la retirada de l’avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local “i que s’òbriga un procés de negociació amb tots els grups parlamentaris i amb la FEMP que permeta abordar la reforma de les lleis que regulen el món local garantint l’autonomia local i els drets socials dels ciutadans”.

Comparteix

Icona de pantalla completa