Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià, l’autonomia més endeutada
Europa Press / València

En el conjunt de l’Estat, el deute del conjunt de les administracions públiques es va situar en el tercer trimestre d’enguany en 1.062 bilions d’euros, 9.851 milions d’euros més que en el trimestre anterior, encara que en percentatge del PIB es manté en el 99,3% com a conseqüència del creixement de l’economia entre juny i setembre.

Aquest percentatge és sis desenes superior a l’objectiu del Govern per a tot l’any, que se situa en el 98,7%, d’acord amb l’última actualització del Programa d’Estabilitat remès a Brussel·les.

Quant a l’evolució del deute en el tercer trimestre en cadascuna de les administracions, tant l’Estat espanyol com les comunitats autònomes han incrementat el seu endeutament respecte al trimestre anterior, amb un augment de l’1,7% en el cas de l’Estat i un augment de l’1,1% en les comunitats autònomes.

En el cas de la Seguretat Social, el deute va augmentar en un milió d’euros, i es va mantenir pràcticament estable. Per contra, els ajuntaments han reduït el seu deute entre juny i setembre, amb una caiguda del 2,5%.

Catalunya, País Valencià i Andalusia, al capdavant

Per comunitats autònomes, Catalunya (68.088 milions d’euros), País Valencià (40.262 milions), Andalusia (30.138 milions) i Madrid (27.174 milions) segueixen concentrant el 65,5% de tot el deute en mans dels governs autonòmics en el tercer trimestre. En tots aquests casos el deute va créixer respecte al trimestre anterior.

En percentatge del PIB, el País Valencià, amb un endeutament que suposa ja el 40%, segueix encapçalant les comunitats més endeutades en relació a la seua riquesa, seguida de Castella-la Manxa, amb el 34,2%, i Catalunya, amb el 33,6%.

Comparteix

Icona de pantalla completa