Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol trasllada 101 milions del cost del Castor a la factura del gas per a 2016

ACN / Alcanar.

La factura del gas inclourà aquest 2016 el pagament de 15,72 milions d’euros en concepte dels costos d’operació i manteniment provisionals del magatzem de gas Castor i 80,66 milions d’euros més, que per decret llei han de compensar part de la indemnització mil milionària, de 1.350 milions d’euros, que els bancs van avançar per pagar, el novembre de 2014, a ESCAL UGS.

També hi haurà 4,5 milions d’euros per a la concessionària de costos pendents. Són en total 100,94 milions d’euros que els usuaris hauran de pagar l’any vinent. Mentrestant, una vintena d’organitzacions socials han endegat la campanya #NoPagoCastor per fer ressò de la situació i ironitzar sobre “la grossa” que ha tocat a la ciutadania havent d’assumir els costos del fallit projecte d’emmagatzematge de gas. Les entitats exigeixen que es congele aquest cobrament mentre no es resolguen els processos judicials oberts.

Com publica el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’aquest divendres, els costos provisionals de manteniment i operativitat del magatzem submarí de gas Castor s’inclouran en la factura de 2016 dels consumidors. Seran en concret més de 100 milions d’euros repartits en els següents conceptes. El primer import és de 4,56 milions d’euros a favor de la concessionària del magatzem, ESCAL UGS, en concepte dels costos de manteniment i operativitat de les instal·lacions en el període entre el 3 d’octubre i el 30 de novembre de 2014, moment de l’entrada en vigor del decret llei 13/2014 del pagament de la indemnització.

L’ordre IET/2736/2015, d’aquest dijous, 17 de desembre, que estableix els peatges i cànons associats i la retribució de las activitats regulades per al 2016, reconeix el dret a cobrar l’import de 80,66 milions d’euros derivats del decret llei 13/2014, del 3 d’octubre, en què s’autoritzava la mil milionària indemnització per a ESCAL UGS. Finalment, també s’autoritza la inclusió a la factura de gas del cobrament dels costos provisional d’operació i manteniment a ENAGAS per valor de 15,72 milions d’euros.

Els costos del Castor no s’han afegit, per tant, en la proposta del Ministeri d’Indústria de congelar l’import de peatges i cànons d’ús de les instal·lacions gasístiques per al 2016.

Campanya de protesta

Una vintena d’organitzacions de la societat civil preocupades pel desenllaç del projecte d’emmagatzematge Castor han endegat la campanya #NoPagoCastor per fer ressò, a través de les xarxes socials, del cobrament que s’iniciarà a la factura del Gas l’1 de gener de 2016. “No se n’ha parlat en l’últim any des que Florentino Pérez va cobrar i no s’ha explicat com afectarà les persones en situació de pobresa energètica”, ha denunciat Mónica Guiteras, portaveu de la campanya. També s’aprofita la data propera a la Grossa de Nadal, per denunciar, irònicament, el “premi” que rebran els ciutadans obligats a pagar els costos del fallit projecte.

A més del preu de manteniment i del retorn de la indemnització, les organitzacions adverteixen que “a la pràctica”, la ciutadania podria haver d’assumir 4.700 milions d’euros més, a pagar en aquests 30 anys, tenint en compte que els diners de la indemnització els van avançar a ESCAL UGS tres entitats bancàries, Santander, Bankia i CaixaBank. Aprofitant la contesa electoral de diumenge, les entitats insten els diferents grups polítics a comprometre’s a prendre accions “per evitar que siga la ciutadania qui pague per aquest despropòsit”.

La campanya va començar aquest dijous i inclou un vídeo viral on es recorda que el cas del projecte Castor té una causa oberta al jutjat d’instrucció número 4 de Vinaròs, on s’estan investigant delictes de prevaricació mediambiental, contra el medi ambient i els recursos naturals, així com els tres recursos d’inconstitucionalitat presentats davant el Tribunal Constitucional que té el reial decret de la indemnització. Davant d’això, exigeixen que “es congele l’execució del pagament de les factures com a mínim fins que no finalitzen els diferents processos judicials i es depuren realment les responsabilitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa