Diari La Veu del País Valencià
Acció Ecologista-Agró, per la conservació de les tortugues autòctones
RedactaVeu / València

Acció Ecologista-Agró posa en marxa la quarta edició del Projecte Emys, el major voluntariat ambiental del País Valencià centrat en la conservació de les tortugues autòctones. Des de l’organització es fa una crida a la participació per seguir el seu rastre, per a protegir així les seues poblacions al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la Marjal d’Almenara i el riu Canyoles al seu pas per Moixent (La Costera, València).

El Projecte Emys és una iniciativa d’Acció Ecologista-Agró per a reintroduir i censar poblacions de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) que va començar al Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera en l’any 2010.

Des de llavors, el Projecte Emys s’ha ampliat a altres zones humides del País Valencià, gestionades directa o indirectament per AE-Agró. Així, en 2011, aquest voluntariat ambiental es posà en marxa a la Marjal d’Almenara i a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. I l’any passat es va realitzar per primera vegada al riu Canyoles, al seu pas per la localitat de Moixent, on els voluntaris localitzaren una de les majors poblacions de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habita al País Valencià.

Enguany, amb la quarta edició del Projecte Emys, des d’AE-Agró “convidem a participar de nou en aquest voluntariat ambiental, oferint-vos la possibilitat d’anar de marjal en marjal seguint el rastre de les nostres tortugues autòctones. I, al mateix temps, descobrint l’espectacular biodiversitat de les nostres zones humides, la joia del nostre patrimoni natural, i també els perills que amenacen a aquests ecosistemes tan importants per al nostre benestar”.

Des d’hui fins el 7 de juny, el Projecte Emys viatjarà des del Tancat de la Pipa de l’Albufera de València fins a la Marjal d’Almenara, passant per la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, i finalitzarà al riu Canyoles al seu pas per Moixent, on continuarem amb el seguiment de la població de tortuga d’aigua ibèrica que iniciaren l’any passat.

Cal destacar que gràcies al treball dels voluntaris “es pot censar la població de tortugues, tant autòctones com exòtiques, d’aquests paratges naturals aquàtics, on no actua el LIFE-Trachemys de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per manca de mitjans humans”.

Els interessats poden adreçar-se al correu electrònic [email protected] i els informaran de les següents xarrades formatives i de les jornades de voluntariat, que arrancaran hui divendres al Tancat de la Pipa.

Durant les tres primeres edicions del Projecte Emys, aquest voluntariat ambiental ha permés reintroduir la tortuga d’estany europea a l’Albufera de València, constatar la seua reproducció a la Marjal de Rafalell i Vistabella, controlar la presència de les exòtiques i tortugues invasores de florida (Trachemys scripta) a la Marjal d’Almenara i descobrir una de les majors poblacions de tortuga d’aigua ibèrica al riu Canyoles.

“Quines sorpreses ens depararà la quarta edició?”

Comparteix

Icona de pantalla completa