Diari La Veu del País Valencià
Daniel Sanjuan, president de l’FPV: ‘Canal 9 no va tractar de manera justa la pilota’
PilotaVeu / València

– D’on li ve l’afició a la pilota?

L’afició a la pilota em ve des de xicotet. Jo sóc d’Alcàntera del Xúquer (la Ribera Alta) i ja als set o huit anys, quan eixíem descola jugàvem a la plaça de l’Església, al frontó, contra les seues muralles, i al raspall en un carreró. No hi havia camp de futbol ni Play Station, i això era pràcticament al que podíem jugar els xiquets.

– És practicant?

Hui encara jugue a pilota i malgrat que ja ledat no perdona, continue jugant els Campionats Autonòmics de raspall, encara que enguany estic de reserva.

– Com va nàixer la Federació de Pilota Valenciana (FPV) i per què es va desvincular de l’espanyola?

Abans l’FPV estava inclosa en la Federació Nacional i en aquells temps el tracte no era el correcte de cara a les nostres modalitats. Paral·lelament a l’aparició de les autonomies, l’FPV va començar a prendre forma amb la finalitat de potenciar el nostre esport autòcton, donant-li mes protagonisme i representativitat a un esport que era nostre. Va nàixer així l’FPV i va ser la primera federació esportiva inscrita en el registre de federacions esportives de la Generalitat Valenciana.

– Quines són les tasques que sol fer el president?

El president és el màxim responsable de la federació tal com així ho estableixen els seus estatuts, on també queden reflectides les seues obligacions. Com a tal és qui ha de prendre les decisions, i encara que no siguen sempre les encertades, intente que tot funcione bé dintre de les possibilitats, involucrant-me en el funcionament de la federació de manera prou notòria.

Daniel Sanjuan amb el seu gos Manró. Foto: Ulisses Ortiz.

– Com veu vostè la situació actual de la pilota? A quins desafiaments més immediats ens enfrontem de cara al futur?

Aquest tema és molt extens i podria donar per a un monogràfic, però en general la situació de la pilota és bona i encara que millorable en molts aspectes, està molt viva. Si la comparem amb altres pilotes, com la basca, estem molt millor que ells, estem mot més estructurats, i tenim molta més gent participant i competint. El futur crec que és molt bo.

Tot canvi polític comporta noves expectatives, i des de l’FPV la promoció i el foment del número de clubs, de les escoles i en definitiva l’increment dels participants és el nostre repte més immediat.

D’altra banda el món professional també ens va demanar la nostra ajuda i ací estem, intentant dignificar un salari i donar-los una estabilitat laboral que ara no tenen.

– Què ha significat el BIC per a la pilota valenciana?

Personalment la declaració de BIC ha suposat una gran alegria, ja que totes les forces polítiques donaren suport unànime a esta decisió .

Realment, ara com ara no ha significat cap acció ni cap canvi important. Comptem amb el nou moment polític per al desenvolupament del BIC i que la dotació pressupostària per a portar-lo endavant arribe i així poder fer front a les actuacions que li donen futur com el manteniment i recuperació d’instal·lacions que es troben en mal estat, l’ajuda als artesans de la pilota, etc.

– Parlem de la Federació, quins són els procediments d’elecció del president de la Federació i dels càrrecs que hi formen part?

El procediment d’elecció el marca la Llei de l’Esport i és igual a totes les federacions. S’inicia amb el procés electoral en què voten els clubs, els jugadors etc., que constitueixen una Assemblea General. Actualment consta de 60 components i entre ells ha d’eixir un president. A partir d’ací el president elegeix la seua junta directiva que és el seu equip de treball.

Les Federacions són democràtiques fins a l’elecció de l’assemblea i a partir de l’elecció del president el funcionament es fa, diguem-ne, dictatorial. Encara que per la meua part intente consensuar les decisions i que siguen al més democràtiques possible.

– Què ens pots dir del tema del vicepresident de l’àrea Internacional San Nicovaldo?

Els diaris de vegades utilitzen políticament la informació i en este tema el diari Levante-EMV publicava que les subvencions que ha rebut l’FPV de la Diputació de Valencia a través de San Nicovaldo eren per l’amistat amb el diputat d’Esports M. Bailach.

La meua resposta al diari va ser immediata i a més de no fonamentada la vaig qualificar de manipuladora i partidista i ja no hi vaig voler fer més publicitat ni remoure més eixa falsedat.

– La gent de la pilota pot conèixer el pressupost de la federació? Com es prioritzen unes actuacions davant les altres?

És clar que sí, l’FPV està sotmesa anualment a una auditoria que és pública i que està al vostre abast i al de qualsevol persona que ho desitge, a la mateixa federació o al registre de la Generalitat.

En quant a les prioritats, l’FPV atén totes les modalitats i sí que dóna prioritat a les set o huit modalitats més actives. A les assemblees és on ens demaneu les vostres necessitats i la nostra tasca és atendre-vos en tot allò que podem. És cert que hi ha entitats que subvencionen una modalitat en concret i nosaltres el que fem és intentar distribuir els recursos que tenim.

– Què els diria als qui dubten de la falta de transparència en la gestió econòmica?

Als qui dubten de la falta de transparència, els diré que tal vegada hem pecat de falta d’informació però que les portes de l’FPV estan obertes i la informació està per a qualsevol que la vulga vore i ens comprometem a millorar molt més eixa informació a través dels mitjans i els mecanismes oportuns.

– Hi ha algun llicenciat en CAFE en la nòmina de la federació?

Sí, encara que pocs i és una qüestió a tenir en compte i haurem de millorar la seua presència. Actualment sols tenim amb nosaltres a Fageca en la part esportiva però molts dels nostres col·laboradors, sí que ho són.

– Per què no es creen borses de treball per als treballs gestionats per la federació?, escoles municipals, escoles de tecnificació, cespiva, pilota a l’escola…

Tenim un registre de la gent que hi ha disponible per a fer algunes de les activitats.

Per a ser entrenador de les escoles de tecnificació, de moment no cal borsa i bàsicament, si se’n fa, serà adequada a futures necessitats, però de moment no és possible.

– Hi ha alguna xarxa pública d’entrenadors de pilota tal com hi ha una d’entrenadors d’handbol, bàsquet o futbol sala?

L’FPV sí que té una base de dades registrada amb la gent que té titulació.

– Teniu pensat oferir més cursos?

Estem en contacte amb la Conselleria per intentar legalitzar-ho i fer-ho oficial. Encara que no sé molt bé com està el tema ara en estos moments, però la idea és continuar oferint-ne i oferir també el de grau 2.

– Pel que fa a les instal·lacions, per què no s’han regulat les instal·lacions construïdes en els centres educatius i en els pobles en general? Per què s’ha paralitzat la llei que obliga a construir-ne? Per què no existeix un catàleg d’instal·lacions?

Eixe és un tema del qual s’hauria de demanar responsabilitats a l’Administració. La construcció dels nous trinquets sempre ha comptat amb el consell de l’FPV però cadascú ha obrat com ha volgut. Des de l’FPV sí que els podem autoritzar i donar el vistiplau per a jugar competicions oficials, però fins ací podem arribar.

La paralització dels projectes de construcció creiem que ha sigut per motius econòmics però això no és competència nostra, sinó de Conselleria, de la mateixa manera que el llistat d’instal·lacions no està actualitzat.

En el tema del llistat d’instal·lacions municipals a l’FPV sí que caldria actualitzar-lo i iniciar-lo en breu.

– A la Ciutat de la Pilota sembla que es van gastar més de 12 milions d’euros i després de múltiples interrupcions es va inaugurar en 2010. L’FPV va tindre algun tipus de veu en aquest projecte?

Bàsicament l’FPV va intervenir molt poc per no dir gens. Únicament ens preguntaren quines instal·lacions volíem tindre dins de la ciutat i això va ser tot.

Trinquet de Montcada. Foto: FPV.

– No creu que destinar eixos diners a una única instal·lació, ara fantasmagòrica, fruit d’una política de grans esdeveniments i construccions, hagueren estat millor invertits en escoles, clubs o promoció social, entre d’altres?

Personalment crec que una instal·lació d’eixe tipus li feia falta a la pilota. No deixe de reconèixer que el lloc està errat, així com altres coses que no s’han fet com cal i que els diners que ha costat s’haurien d’haver aprofitat d’una altra manera, però és el millor trinquet que tenim per a jugar a pilota i haurem de donar-li utilitat i aprofitar-lo per a grans esdeveniments.

– En el cas de la final de l’individual de raspall, a la Llosa, molta gent va pagar l’entrada i no va poder gaudir de la partida per l’excés de gent. Està clar que queda molt bonic veure el trinquet de gom a gom, però des de la Federació, no creu que caldria tenir en compte una normativa per a complir l’aforament màxim permès a les finals i evitar mals majors?

Estic d’acord en tot el que dius, però les federacions no marquem l’aforament de les instal·lacions esportives. Però farem eixa recomanació per a properes finals per tal que no sobrepassen l’aforament limitat.

– Com a extreballador de RTVV i com a excomentarista de les retransmissions de pilota valenciana, m’agradaria preguntar-li per què la Federació no es va posicionar contra el tancament d’aquest mitjà de comunicació, tot i que sabem que gràcies a ell la pilota valenciana tenia molta més visibilitat que ara?

No férem cap comunicat en aquell moment perquè pensàvem que la pilota estava per damunt de la política i la Junta Directiva va decidir no posicionar-se i no fer cap comunicat. Tot i això, a les declaracions que vaig fer en aquell moment em vaig manifestar en contra del seu tancament.

No obstant això, pense que canal 9 no va tractar de manera justa la pilota, no es feien les partides en directe, els horaris d’emissió no eren els millors, inclús la federació havia de pagar perquè s’emeteren partides. Esperem que en la pròxima televisió la pilota tinga un tracte diferent.

– No creu que tal vegada el seu silenci es puga interpretar com una opinió favorable al seu tancament?

Cadascú és lliure de pensar una cosa o una altra i potser algú ho puga interpretar així, però ja et dic que la realitat no fou així.

Fotograma de l’útima partida retransmesa a RTVV.

– Ens traslladem ara a un tema d’actualitat, el món professional. S’ha d’agrair l’esforç de Jose Luis López que actualment és l’ànima del moviment internacional, els campionats fallers, president d’honor de la federació, president del comitè professional, salvador de Valnet, propietari de Pelayo… Però quin lloc li queda a la gent que està intentat treballar fora del cercle d’influència de Jose Luis?

El tema que Jose Luis done suport a tot el món professional, no significa que Jose Luis decidisca, sinó que qui decideix és el comitè. Ell solament recolza amb tot el cor la pilota i fins que els ingressos entren, la situació és la que és.

– Què és el que ha portat la pilota a esta dependència?

Que la pilota actualment no genera els diners suficients perquè els jugadors tinguen un sou digne, per tant el tema és simplement econòmic i s’ha necessitat de la voluntat de Jose Luis per poder aguantar i seguir.

– Ara fa un any que l’FPV i el seu president donaren suport perquè la gestió de la pilota professional passara a mans d’una sola empresa privada. Quina es la seua valoració? S’han complit les expectatives promeses?

Fa dos anys alguns jugadors professionals d’escala i corda ens vingueren a demanar ajuda perquè l’empresa Val Net es devia tres o quatre mensualitats, i a partir d’eixe moment ens posàrem a treballar per a reconduir la situació. Optàrem perquè Val Net fóra qui gestionara el món professional. Tal vegada duna altra manera haguera sigut millor, la gestió esportiva, el repartiment de partides i calendaris és millorable. Però la gestió econòmica ha sigut bona.

– Es renovaran els acords. Quina vinculació/funció tindrà l’empresa gestora actual després de l’1 de gener?

Segurament hi haurà canvis en la gestió econòmica i sobretot en l’esportiva que és la que genera més dubtes. La renovació dels acords encara està en l’aire i encara tardarà un poc en haver canvis, fins que les partides econòmiques no estiguen assignades i ens donen suport, no podem assumir els compromisos.

– Té la Federació alguna iniciativa pensada per a protegir els pilotaris exclosos de la nòmina professional de Val Net? Tenen realment llibertat estos pilotaris per a jugar i cobrar al marge d’esta empresa ‘privada’?

És obligació de l’empresa portar a tots el jugadors professionals, tant els que estan en nòmina com els que no ho estan, i oferir-los als trinqueters que són els que trien. Si açò no ocorre, és el que caldrà corregir.

– Com és possible que l’agenda dels jugadors amb nòmina o sense nòmina per a fer partides als trinquets la porten també trinqueters?

Efectivament eixa és una gran reivindicació dels trinqueters i dels jugadors. No es pot ser jutge i part al mateix temps, i creiem que la persona que gestiona les partides no pot gestionar cap trinquet. El pròxim any intentarem donar-li solució fent una reunió quinzenal de trinqueters on el quadrant de partides quedarà tancat i exposat a l’empresa que gestione la pilota.

– Per què existeix un repartiment tan desigual d’estes partides i no existeix una taula o rànquing on apareguen els jugadors i el número de partides?

Efectivament el repartiment de partides ha sigut desigual. La taula està feta, encara que no és pública, la farem constar junt a les aportacions econòmiques de cada trinquet a la pròxima reunió del Comitè Professional.

Enric Morera, Soro III, Ximo Puig, Puchol II, Jose Luís López, Vicent Marzà i Daniel Sanjuan. Foto: FPV.

– Respecte al món amateur, que està fent malament la Federació perquè s’organitzen trofeus i campionats fora de l’àmbit de la gestió federativa, com és el cas de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida? Si finalment resulta ser una situació de normalitat, per què la Federació no dóna suport institucional a eixos campionats i trofeus?

Tot allò que siga pel bé de la pilota sempre tindrà el suport de la federació. Jo voldria que en cada mancomunitat existira un campionat al marge dels de l’FPV. El problema podia vindre en el cas que algun jugador tinguera una lesió. A més que els 40 euros de llicència no són motiu suficient per anar al marge de la federació i sempre veurem amb bons ulls que s’incloguen dins de l’estructura federativa eixos campionats.

– Com qualificaria la comunicació de la Federació cap a la totalitat dels clubs? La Federació té en compte el feed-back dels clubs o directament s’aplica la línia de treball establerta prèviament des de la Federació?

He de reconèixer que no comuniquem bé amb els clubs i caldrà millorar eixa comunicació i prendre les accions per a millorar-ho. L’FPV són els clubs, i l’FPV fa el que diuen els clubs a les assemblees, que és el lloc on s’han de dir les coses. Una altra cosa és que els clubs no se senten part de l’FPV, però les portes estan obertes per a tots.

– Què pensa de la llei de l’esport que deixa les federacions esportives amb poder presidencialista per damunt de les assemblees? No és això llevar-li participació als socis federats i promoure un funcionament antidemocràtic?

L’assemblea té la potestat per a posar i llevar els presidents, però com ja he dit abans, l’elecció es fa de manera democràtica però una vegada elegit el president és qui pren les decisions.

– Pensa que tant en aficionats com en escoles de pilota hi ha una inversió de les subvencions públiques rebudes per la Federació i un retorn de les taxes, quotes, llicències, assegurances i inscripcions abonades pels clubs? Creu que hauria de pujar el % de diners a promoció i que anaren directament a les escoles i clubs en detriment dels que van a burocràcia, imatge, premsa…?

El manteniment de l’estructura federativa val molts diners. Hi ha moltes competicions que s’han d’atendre com cal, i sí, cada dia intentem tindre cada vegada més retorn als clubs.

– Com pot ser que la Federació “obligue” els clubs a la figura del “tècnic”, “home bo” o “feridor” encara que després no incideix en res a l’organització de competicions i continuen fent-se tant si es fan servir estes figures com si no? És una mesura recaptativa, d’omplir estadístiques i d’assolir nivells de qualitat com els ISO i no pensar en la millora de les competicions?

Complir la legalitat esportiva, el tema de la ISO, ens obliga a tindre i reglamentar estes figures en la pilota, una altra cosa és si ho poden portar a terme i qui ha de córrer amb les despeses quan l’FPV envia un jutge a les partides, que seria allò ideal com ocorre en altres esports.

– Les dones suposen menys del 5% dels practicants federats de pilota, tot i que s’està millorant molt en competicions escolars. Com pensa fer a curt termini per a millorar i incrementar la presència de la dona en el nostre esport?

A través de les escoles, fent més captació de xiquetes i augmentant les competicions femenines que per cert l’any que ve es voran incrementades amb dos noves competicions.

La decisió de jugar en pilotes de plàstic o en vaqueta està presa per elles en les reunions de competició i és el material que elles han decidit per majoria.

– Respecte a les pilotes, en la lliga a llargues de l’any 2011 l’FPV va facilitar als clubs unes pilotes de badana d’una qualitat molt baixa que feien estranys bots i es trencaven de seguida. Ens pot confirmar on es van elaborar aquestes pilotes i quant va pagar l’FPV per elles? Com quadra això amb el seu suport perquè la pilota siga considerada BIC?

El preu d’una pilota de badana és aproximadament d’uns sis euros, i com que a les competicions de llargues s’encalen moltíssimes pilotes, pensàrem que el millor per a abaratir la despesa en pilotes era comprar-les més barates i encomanàrem pilotes asiàtiques que ens costaren la quarta part. La inversió va ser d’uns 3.000 euros i la cosa no va eixir massa bé, per cert, encara les utilitzem com a detalls. Que la pilota siga BIC no té res a vore en esta decisió de fer les pilotes fora.

Final de Frontó a Xest. Foto: FPV.

– Anem al món internacional, la passada setmana hi hagué una jornada Europea en València on PilotaVeu va participar, a la qual som sabedors que no va poder assistir, però ens agradaria saber la seua opinió, ja que és vostè també el president del CIJB (Confederació Internacional de Joc de Pilota). Com veu la seua tasca del comitè internacional, i cap a on creu que ha d’anar la internacionalització de la pilota?

La participació de l’FPV en la Federació Internacional és clarament per a mi una decisió encertada. Hem de continuar amb la participació als campionats d’Europa, als campionats del món i tal vegada algun dia la pilota siga esport olímpic.

Hem de preservar i cuidar les nostres modalitats pròpies però el moviment internacional ens ajuda a fer-les més visibles a nivell mundial.

– Els valencians donem nom a la modalitat de llargues en la CIJB mentre els darrers anys estem sent vençuts per la selecció de Bèlgica (ja siga en canxa internacional com en carrer). Què caldria fer al respecte i què pot fer la federació?

Els equips belgues són equips professionals de llargues que tenen un gran nivell, i per a guanyar-los hauríem de fer un equip que exclusivament jugara a llargues i segur que així els guanyaríem.

– Ha de jugar representant la selecció espanyola o valenciana, què n’opines?

Este és un tema delicat. Som la selecció valenciana però no cal oblidar que representem Espanya que és a qui coneixen internacionalment.

Daniel Sanjuan amb la selecció femenina. Foto: FPV.

– El passat estiu el veiérem participar al III Campionat de Màdel de Castelló de la Ribera, què opina d’esta nova modalitat, creu que podria ser reconeguda per la federació?

El màdel és una modalitat molt divertida. Jo que també jugue a Pàdel l’he trobada molt interessant. Reconèixer-la com a modalitat de pilota és un tema no descartable encara que ho veig llunyà.

– Per concloure, per què creus que la gent ha participat poc en esta entrevista i en les polèmiques sobre pilota en les xarxes socials?

Molta gent desconeix el funcionament de la pilota, les seues institucions, confon el món amateur i el professional, etc., i crec que eixe desconeixement li dóna un temor per preguntar, i que sempre intervinguen els mateixos.

– Què li sembla PilotaVeu? I què destacaria de la iniciativa?

Ha sigut per a mi una gran sorpresa i una alegria, perquè en poc de temps l’heu convertit en el mitjà que lidera la informació de pilota i que la fórmula empleada de participació ha enganxat molta gent.

Comparteix

Icona de pantalla completa