Diari La Veu del País Valencià
Ja és oficial, el DOCV publica la llei per a la recuperació de la RTVV
Europa press / RedactaVeu / València

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) ha publicat aquest dijous la Llei 12/2015, de 29 de desembre, per a la recuperació del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic, de titularitat de la Generalitat, després del tancament de la Radio Televisió Valenciana (RTVV) novembre de 2013 per part del Consell dirigit per Alberto Fabra, del PP.

La nova norma entrarà en vigor el divendres, 1 de gener de 2016, “l’endemà al de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana”. La llei va ser aprovada al ple de les Corts Valencianes del passat 22 de desembre amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Podem i l’abstenció de PP i Ciutadans (C’s).

Aquesta norma deroga l’article 2 de la llei de 2013, que va sustentar el tancament de RTVV en suprimir la prestació del servei de ràdio i televisió d’àmbit autonòmic, i la llei de 2015 que condicionava la restauració del servei al fet que no suposara un increment del deute de la Generalitat ni l’incompliment dels criteris d’estabilitat pressupostària, la minoració de partides destinades a sanitat, educació i benestar social o un increment dels impostos als ciutadans.

Així, la nova llei indica en el seu preàmbul, com arreplega el DOCV, que el seu objecte és “recuperar el servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic” i “assentar les bases per a preparar el nou model dels mitjans de comunicació audiovisuals públics autonòmics, en el marc de la promoció i defensa de la identitat, la llengua i la cultura de la Comunitat Valenciana”.

Igualment, la norma pretén “expressar la legitimitat i la capacitat del poble valencià per a dotar-se dels instruments necessaris per a exercir la seua autonomia política i crear mitjans de comunicació audiovisual propis —com són la ràdio, la televisió i els serveis audiovisuals i de la societat de la informació— que servisquen per a aprofundir en el coneixement, el foment i la difusió de la llengua i cultura valencianes en l’àmbit de la informació i la comunicació”.

La Llei 12/2015, de 29 de desembre pretén que aquests “es convertisquen en elements fonamentals per a la vertebració de la Comunitat”, a més de perseguir la recuperació “dels drets col•lectius al foment i difusió de la identitat, la llengua i la cultura pròpies, obrint les portes a l’existència d’uns mitjans de comunicació que puguen ser la via per a la participació activa en la vida política i cultural de les ciutadanes i els ciutadans”. La norma destaca que aquests són uns “drets que es reconeixen en la Constitució espanyola, l’Estatut d’Autonomia valencià i convenis internacionals ratificats per l’Estat espanyol”.

“Atemptat flagrant”

Atenent als susdits drets, la nova llei assenyala en el seu preàmbul que “la decisió unilateral del tall forçós de les emissions i el subsegüent acomiadament col•lectiu de la totalitat dels professionals de Radiotelevisió Valenciana, SAU (RTVV, SAU), a part d’un immens drama social i econòmic per als treballadors i treballadores de l’empresa i per al conjunt del sector audiovisual, va suposar un atemptat flagrant al dret de la informació i a la pròpia autoestima, com a poble, dels valencians i valencianes”.

En aquesta línia, la norma indica també en el preàmbul que “no tenir mitjans de comunicació propis, com l’experiència dels mesos transcorreguts des del tancament de RTVV ha posat de manifest, suposa que s’està privant les ciutadanes i els ciutadans d’uns drets que sí que tenen la resta d’espanyols”. Drets com puguen ser “el recollit en la Constitució espanyola en l’article 3.2, quan reconeix les diferents modalitats lingüístiques del territori de l’Estat com un patrimoni cultural objecte d’especial respecte i protecció” o “en l’article 20.3, quan exigeix que en l’accés dels grups socials i polítics als mitjans de comunicació es respecte el pluralisme de la societat i de les diferents llengües d’Espanya”.

“Fixar les condicions per restablir”

La llei ressalta en el seu article 1 que el seu objecte és “fixar les condicions per al restabliment de la prestació dels serveis de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic de titularitat de la Generalitat en els termes del que es disposa en l’article 56 de l’Estatut d’autonomia de la Comunitat Valenciana”.

Entre el seu articulat destaquen dues disposicions derogatòries, on dóna per “derogada la Llei 5/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, del servei públic de Radiotelevisió Valenciana” i per “derogat l’article 2 de la Llei 4/2013, de 27 de novembre, de la Generalitat, de supressió de la prestació dels serveis de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic, de titularitat de la Generalitat, així com de dissolució i liquidació de Radiotelevisió Valenciana, SAU i qualsevol altre mandat d’aquesta llei en tot el que s’opose a l’establit en la present llei”.

Comparteix

Icona de pantalla completa