Diari La Veu del País Valencià
Gandia recupera la memòria de l’afusellat Marcel·lí Pérez, alcalde republicà
RedactaVeu / Gandia

Rescatar de l’oblit la figura de Marcel·lí Pérez i donar-li la dimensió històrica que es mereix són els màxims objectius del I Memorial Marcel·lí Pérez que es realitzarà a Gandia a partir d’aquest dissabte i que es perllongarà durant aquesta segona quinzena de gener.

El I Memorial comptarà amb dos espais que ajudaran a descobrir el personatge històric, un concert en la seua memòria que tindrà lloc aquest dissabte i 3 conferències a càrrec de tres reconeguts experts en la nostra història.

La programació ha estat organitzada per l’Ajuntament de Gandia, l’Associació Republicana de la Safor i l’Associació d’Amics de l’Ensenyament de la Universitat Popular de Gandia. Han comptat amb la total ajuda i col·laboració de la família de Marcel·lí Pérez en l’aportació de dades i documentació escrita i gràfica sobre aquest personatge.

Marcel·lí Pérez era l’alcalde de Gandia quan esclatà la Guerra Civil. Va viure en un moment històric conflictiu i amarg on va lluitar per posar-se al costat dels perseguits i evitar morts injustes. Va ser obrer portuari i sindicalista molt actiu. Culturitzar el poble i lluitar per la dignitat i els drets dels treballadors van ser una obsessió per a ell. Va ser detingut i traslladat a València, i el 19 de desembre de 1939 afusellat a Paterna.

El Memorial pretén continuar en el temps com ha explicat el regidor de Cultura, Joan Muñoz enfocant-lo a diferents vessants del personatge.

Els esdeveniments del Memorial

Els dos espais estaran en actiu del 16 al 31 de gener. El primer es el Centre Social Marcel·lí Pérez on hi haurà una exposició fotogràfica sobre la figura i el seu entorn. Es podran veure llistes amb els noms de les moltes persones represaliades, afusellades o deportades pel règim franquista. També es projectarà un documental fet per Gandia Televisió i es recrearà un espai perquè el visitant puga descobrir una de les gran preocupacions de Marcel·lí Pérez com era la formació i culturització de les persones del seu temps. Mentre que el segon espai serà tot el centre històric de la ciutat. Es penjaran teles realitzades per diversos artistes en alguns punts de Gandia.

La comissària de l’exposició Adriana Serlik, ha explicat altres aspecte de l’exposició com que “hem pensat l’exposició per donar a conèixer l’època de Marcel·lí, el personatge i la seua mort, va ser afusellat a Paterna quan només tenia 30 anys. Volem posar nom i cara a les víctimes, a tots aquells que van patir aquesta situació. Hi haurà fotos de Marcel·lí i la seua fitxa. També farem un escenari homenatge al treball de Marcel·lí en l’alfabetització de la gent del Grau, ell va ser qui va portar la primera màquina d’escriure a Gandia”.

La música també serà protagonista en el I Memorial Marcel·lí Pérez. El 16 de gener al Saló d’Actes del Grau de Gandia es farà un concert a càrrec de Llevant Ensemble

La casa de Cultura és l’escenari escollit per a un cicle de 3 conferències que dibuixaran el personatge dins de la seua societat i el temps històric que li tocà viure. El president de l’Associació Republicana de la Safor, Salvador Sanchis, ha afirmat que “la missió de la nostra Associació és recuperar la memòria història i aquest personatge és perfecte per començar. Marcel·lí era un home de progrés, va protegir religiosos, podria haver fugit i no ho va fer i al final ho va pagar injustament amb la seua vida”.

El 18 de gener, Lluís Sevilla, oferirà una interessant conferència que serà un apassionant viatge per la Gandia republicana de Marcel·lí Pérez. Mentre que el 19 de gener, la conferència anirà a càrrec de Benjamín Prado sota el títol ‘Si no quieren que la cuentes es que es una buena historia’. I el 20 de gener, serà l’hora d’escoltar Antonio Calzado, amb la conferència ‘Els jocs perversos de la (des)memòria: Marcelino Pérez, alcalde de Gandia i anarcosindicalista’.

Comparteix

Icona de pantalla completa