Diari La Veu del País Valencià
Els 4 diputats de Compromís en el Congrés s’integraran en el grup Mixt
RedactaVeu / Agències / València

Els quatre diputats de Compromís en el Congrés dels Diputats, que van concórrer a les eleccions amb Podemos però no es van integrar en el grup confederal dels de Pablo Iglesias, passaran a formar part finalment del grup Mixt.

Aquesta decisió s’ha acordat durant una reunió mantinguda aquest dijous en la qual han estat presents els quatre diputats -Joan Baldoví, Ignasi Candela, Marta Sorlí i Enric Bataller-, els senadors de Compromís -Dolors Pérez i Carles Mulet-, així com els membres de la comissió negociadora i els portaveus del partit Mónica Oltra, Enric Morera, Joan Ribó i Juliá Álvaro, entre uns altres. La proposta que s’eleva a l’executiva arriba després que els quatre diputats de Compromís que integraven la candidatura ‘Compromís-Podemos. És el moment (amb 9 diputats el 20-D) decidiren no formar part del grup de Podemos i registrar-se com a grup propi a la cambra per acomplir el protocol electoral.

Enric Bataller, Marta Sorlí, Joan Baldoví i Ignasi Candela.
No obstant açò, aquesta proposta ha de ser confirmada en la reunió de l’Executiva convocada per a aquest divendres, a partir de les quatre de la vesprada a València, que tindrà l’última paraula, encara que l’acord compta amb el suport de la majoria de la formació nacionalista.

L’opció de marxar al grup Mixt havia estat expressada pel portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví (del Bloc Nacionalista Valencià) i per la diputada per Castelló Marta Sorlí (també del Bloc). Els altres dos diputats, pertanyents a Iniciativa pel Poble Valencià (partit de Mónica Oltra), no havien expressat fins el moment les seues preferències. Restava la incògnita de saber si els quatre diputats actuarien de manera conjunta o si quedarien dividits entre el grup Mixt i la tornada amb el grup de Podemos, on es troben En Comú-Podem i En Marea.

Així mateix, el coportaveu de Compromís Enric Morera (secretari general del Bloc) ha manifestat en les darreres hores la seua negativa a què els diputats tornaren al grup de Podemos mentre que l’altra coportaveu, Mónica Oltra, apostava per definir i debatre l’opció que donara “més visibilitat” als diputats valencians, sense descartar cap de les postures.

La coportaveu Mónica Oltra, saluda el coportaveu Enric Morera a l’arribada a l’executiva. Foto: José Soler

Igualment, sobre la taula es trobava l’opció d’intentar la conformació de grup amb els dos diputats d’Izquierda Unida, opció que ha estat finalment desestimada.

Dimecres passat, els quatre parlamentaris de Compromís triats després de les eleccions del 20 de desembre van decidir ser fidels al seu compromís electoral i registrar el seu propi grup per separat despenjant-se del de Podemos. Ho van fer encara sabent que, al no sumar el mínim de cinc escons que es necessiten per a formar grup, la Mesa de la Cambra no li donaria el vistiplau, com així es va confirmar l’endemà.

Segons han concretat fonts de la formació nacionalista, s’han barrejat diverses opcions després de la negativa a integrar-se en el grup de Podemos, entre elles, aliances amb IU-Unitat Popular o amb els diputats de Coalició Canària i Nova Canàries. Finalment, s’ha acordat el pas al grup Mixt com a millor opció per a complir amb el “mandat” donat en les urnes de formar un “grup valencià” en les institucions.

Els portaveus dels grups que integren Compromís reunits en l’executiva. Foto: ACN

Aquest mateix dijous, el cap de llista per València de Compromís, Joan Baldoví, que ja va estar en el Mixt en l’anterior legislatura, ha indicat que aquesta opció “pot tenir avantatges”. “La meua experiència de quatre anys és que vam tenir veu i visibilitat i és una opció que també anem a contemplar”, va avançar.

Malgrat no integrar-se en el grup de Podemos -en el qual sí estaran En Comú Podem, En Marea i els seus diputats valencians-, des de Compromís s’ha deixat clar que manté excel·lents relacions amb els altres membres de la candidatura valenciana, de Podemos i de les altres confluències.

Subgrup valencià dins del grup de 12 senadors de les candidatures de confluència

Així mateix, en la reunió d’aquest dijous s’ha acordat que els dos senadors de Compromís -Carles Mulet i Dolors Pérez- s’integren en el grup “plurinacional” amb els parlamentaris de les candidatures de confluència tant valenciana com de Galícia, Catalunya i País Basc. L’objectiu és registrar un “subgrup valencià” dins del grup de 12 senadors que integrarien els parlamentaris de les candidatures de confluència en aqueix grup “plurinacional” -és a dir, En Marea, Compromís-Podemos, En Comú Podem, Catalunya Sí que és Pot i els senadors bascos de Podemos- i que seria diferent al de Podemos.

“Som coalicions totalment autònomes”, va defensar recentment Carles Mulet, en relació a l’argument que podria esgrimir la Mesa per a no concedir-los la seua aspiració: l’article del Reglament del Senat que diu que els parlamentaris que hagen concorregut a les eleccions formant part d’un mateix partit, federació, coalició o agrupació formen més d’un grup.

Comparteix

Icona de pantalla completa