Diari La Veu del País Valencià
‘En Guàrdia!’ de CatRàdio dedica el darrer programa a la ‘Història de l’anticatalanisme’
RedactaVeu / València

En guàrdia!’ el programa de Catalunya Ràdio dedicat especialment a la història de Catalunya i que s’emet cada diumenge a les 15.00h, va dedicar el programa d’ahir a la ‘Història de l’anticatalanisme’. El tema escollit “ben interessant i necessari de què se’n parla” com digué un dels seus col·laboradors habituals, l’historiador lleidatà Josep Maria Soler i Sabaté, òbviament toca de ple el País Valencià.

La veu i sapiència valenciana sobre la temàtica tractada a aquest imprescindible programa radiofònic ha estat el columnista de La Veu, Francesc Viadel, qui a banda de la seua formació i trajectòria professional és autor entre altres de ‘La gran depuració. Catalanistes, marxistes, nazis, jueus i traïdors. Desmuntant l’anticatalanisme espanyol’, (Publicacions de la UV, 2015) on repassa les proves històriques d’aquest corrent polític consolidat.

Tot seguit poden llegir una sinopsi del programa el qual els convidem a escoltar.

“El blaverisme al País Valencià; les comparacions de les aspiracions catalanistes amb el nazisme; les accions violentes als anys 70 contra figures clau del valencianisme com l’assagista Joan Fuster i el filòleg Manuel Sanchis Guarner; el boicot al cava del 2006; el ‘Manifiesto de los libres e iguales’ de 2014… La forja del catalanisme com a expressió política durant el segle XIX va anar acompanyada des de l’origen per l’esforç institucional a dissenyar un constructe ideològic, polític i cultural contraposat que definís Espanya com un país homogeni, amb el castellà com a única llengua dominant”.

Poden seguir llegint i escoltar el programa clicant ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa