Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig sobre la investidura: ‘Primer el què, després qui’

Europa press / València.

El president de la Generalitat i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, ha reclamat a Podemos i a Ciutadans (C’s) “diàleg i humilitat” de cara a la governabilitat de l’Estat perquè “cap partit ha guanyat les eleccions”. En aquest sentit, ha instat a “entendre el missatge dels ciutadans: diàleg i humilitat i que ningú ací es pense que té la raó absoluta i que és el seu programa o res”.

Així s’ha pronunciat en una entrevista en ‘Espejo Público’ d’Antena 3 recollida per Europa Press, en ser preguntat pels “vetos” que s’imposen mútuament els líders de Podemos i C’s, Pablo Iglesias i Albert Rivera, respectivament.

Sobre aquest tema, Puig ha remarcat que “sembla que no entenen el missatge de la ciutadania, cap d’aquests partits ha guanyat, ni tan sols el PP, que ha tret més vots però no els suficients per a governar amb majoria”.

Per tant, el president ha animat a trobar espais de trobada i ha posat com a exemple la lluita contra la corrupció “per a acabar amb aquesta hipoteca moral que tenim tots els espanyols, però molt especialment els valencians”. “Crec que es pot buscar un espai regeneracionista en què aquests tres partits participen. No es tracta de fer vetos en els quals finalment algú pense que el seu programa és l’únic”, ha insistit.

Preguntat per la seua experiència al País Valencià i les negociacions per a formar govern amb Compromís i l’actual vicepresidenta, Mònica Oltra, ha reconegut que “no va ser fàcil inicialment però una vegada es va desembossar sí”. “Comencem a parlar del què i aconseguim formar un govern amb el qui-quins”. I ha advertit: “No és molt seriós començar a negociar si algú planteja que es vol quedar el CNI”.

Inquirit per si creu que hi ha hagut un intent de Podemos “d’humiliar” els socialistes amb la seua proposta de govern, el dirigent valencià ha considerat que “va ser una actitud totalment tacticista i que no semblava propensa a arribar a un enteniment amb el PSOE”.

Eixos per al futur govern

A més de la corrupció, Ximo Puig ha assenyalat els eixos que creu fonamentals per al futur Executiu estatal, com la reforma del model productiu; la “fractura de la desigualtat” –“que en gran manera explica l’existència de Podemos”, ha postil·lat–; la cohesió territorial, “que no és solament la situació de Catalunya, sinó també el finançament autonòmic” i una nova política europea.

“Aquestes són les idees que jo vaig dir al secretari general i candidat i al Comitè Federal. Jo crec que són les línies que hi ha d’aproximació respecte als grans problemes que té Espanya, i Pedro Sánchez ho pot cosir”, ha considerat.

Quan se li ha plantejat si Sánchez hauria de ser el candidat socialista en unes hipotètiques noves eleccions, Puig ha emplaçat a “no cremar etapes tan ràpidament”. “Encara no se li ha encarregat a Pedro Sánchez la formació de govern; esperem que faça tot l’exercici exploratori i un gran compromís del PSOE per fer tot el possible perquè no hi haja noves eleccions que és, en principi, el que la societat no vol. Ara bé, a partir d’eixe moment, s’iniciarà un altre espai, ja ho veurem”, ha afegit.

També ha manifestat, quan se li han recordat unes paraules en relació al lideratge de Sánchez, que el que va dir és que “tot en la vida és revisable”. “Començant per mi mateix”, ha asseverat.

Filtració “esbiaixada”

Finalment, Puig ha lamentat la filtració d’enregistraments del Comitè Federal perquè, a més, s’han fet d’una forma “esbiaixada”. “El debat va ser molt ampli i perquè es filtre més val que cadascú diga el que vulga en obert”, ha exclamat.

En la seua opinió, és “lamentable que hi haja una manipulació respecte d’una gran qüestió de debat” i ha subratllat que, de totes maneres, el PSOE “està demostrant ser el partit més democràtic d’Espanya”.

Sobre un tuit d’Eduardo Madina en el qual lamentava les filtracions i animava al fet que “alguns reconsideren el que estan fent”, Ximo Puig ha comentat que li semblaria “insòlit que la mateixa direcció del partit fera açò, però sí hi ha hagut un greu cas d’irresponsabilitat, perquè el debat és seriós i està bé però no es pot utilitzar tangencialment”.

Comparteix

Icona de pantalla completa