Diari La Veu del País Valencià
Els afusellats de Paterna descansen 70 anys després
EFE / València

En nom de l’agrupació dels familiars de les víctimes afusellades en la fossa de Paterna el 1940, Matías Alonso ha indicat que “s’ha tancat una vella ferida i s’ha retornat l’amor a les persones que no el van tenir perquè van afusellar els seus pares”.

“Ens van robar la República i la legalitat, però hui hem tributat, en un acte senzill i sense odi, el merescut homenatge d’aquells que van morir en defensa de la llibertat”, ha ressaltat Matías Alonso.

L’homenatge va començar a València, d’on va eixir una caravana que, després de recórrer diversos carrers, va realitzar una primera parada a la plaça Emilio Castelar de Burjassot i va finalitzar el seu recorregut en el cementeri de Paterna. Segons Matías Alonso, el paretó de Paterna va ser el segon de l’estat espanyol on més afusellaments es van realitzar, i davant ell s’ha realitzat un homenatge a aquells afusellats que no van tenir la sort que els seus familiars reclamaren les seues restes.

Diverses desenes de persones han participat en un homenatge a les persones afusellades per la dictadura franquista després de la guerra civil espanyola en l’anomenat “paretó de Paterna”, dipositant de nou en la fossa 126 del cementeri les caixes amb les restes mortals de nou persones que, després de ser exhumades, no han pogut ser identificades.
A continuació, es van dipositar de nou, a la fossa 126 del cementeri, les caixes amb les restes mortals de nou persones que, després de ser exhumats, no han pogut ser identificades.
La comitiva es va traslladar després fins al cementeri de Massalfassar, on es va donar sepultura a les restes de José Celda, que va ser enterrat al costat de la seua esposa, presa quan va ser afusellat el seu marit. Es posa fi d’aquesta forma, a una separació que va imposar l’odi de la dictadura franquista, segons paraules de Matías Alonso.

Comparteix

Icona de pantalla completa