Diari La Veu del País Valencià
‘Socarrats’ homenatja Vicent Pascual, un mestre en majúscules
Laura Villaplana i Moliner / Vila-real

Vora un centenar de persones es van concentrar al restaurant El Molí, a l’ermita de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real, on el so del tabal i la dolçaina acompanyaven l’entrada de la que seria una festa solemne i prestigiosa, on no van faltar reconeixements, amics, música, felicitacions i moments emotius per retre homenatge al Socarrat Major 2016, Vicent Pascual.

La vetllada, conduïda amb elegància i proximitat per Toni Viscarro i Maria Nebot, va esdevenir un espai de trobada de la cultura i la llengua del país. D’aquesta manera, membres de Socarrats de Vila-real, acadèmics, intel·lectuals, així com companys de treball i de camí de Vicent Pascual, el van acompanyar en aquesta nit de reconeixement i homenatge a qui ha mostrat un compromís ferm i constant per la llengua i cultura valencianes des de l’àmbit docent i literari.

Pascual, qui va manifestar “l’honor de rebre el guardó personal més valuós que concedeix Socarrats”, va explicar també que ser mestre, fins i tot en moments difícils i de treball mig clandestí, li aportava una enorme satisfacció. El guardonat va remarcar que mai s’havia sentit a soles en el camí per avançar cap a una educació rigorosa, de qualitat i en valencià, amb la voluntat d’arribar a tot l’alumnat.

Sent conscient que “lluitar pels drets lingüístics podia estar mal vist”, va destacar que “és ara quan hem d’estar a l’altura del repte que tenim davant”. Finalment, va dedicar unes paraules d’agraïment a “tots els Socarrats del país, els qui treballen per una llengua, una cultura i una manera d’entendre el món”.

Jaume Fullana Mestre, director general de Política Educativa de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, va definir Vicent Pascual com “tot un referent de la recuperació del valencià a l’escola, un mestre en majúscules que tant ha contribuït al reconeixement de la nostra llengua”. Tot repassant l’extens currículum de Vicent Pascual, va destacar “les incomptables conferències a mares i pares durant quatre dècades, i en totes els convencia dels beneficis d’estudiar en valencià”. Així com també, “les aportacions a la política lingüística i a la importància de l’ensenyament en valencià per al plurilingüisme”.

En la seua intervenció, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch Fernández va celebrar “la tasca que l’entitat ha desenvolupat durant 22 anys per retre homenatge al fatídic 1706”, alhora que va fer una crida a la defensa de ‘lo nostre’, “com a pas necessari per a prosperar”. Així mateix, Fermí Font, president de l’entitat, va destacar l’assistència d’anteriors Socarrats Majors, els quals certificaven el nivell dels guardons.

Un dels moments més emotius de la nit va arribar amb les primeres notes de la Muixeranga, mentre l’auditori en peu retia el seu propi homenatge silenciós. La destresa de Paloma Mora, a la dolçaina, i de Jose Salmeron, a la percussió, van fer possible aquest moment.

Entre les actuacions de la vetllada, cal destacar la de Carles Amiguet, qui va sorprendre el públic musicant la creació literària de Pascual, amb Carmesina i Guillem com a protagonistes. Ja per tancar la nit, el grup Els Ravalers, amb l’experiència dels 38 anys tocant junts, van buscar la complicitat del públic versionant cançons guardades en l’imaginari col·lectiu dels tots els assistents.

Tot plegat, una agradable vetllada per homenatjar el rigor i compromís amb l’educació de qualitat i en valencià d’aquest mestre en majúscules.

Comparteix

Icona de pantalla completa