Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘Les paraules del cunyat de Barberá formen part de la violència de gènere’

RedactaVeu / EP / València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apuntat aquest 11 de febrer a la sessió de control en les Corts que les paraules del cunyat de l’exalcaldessa de València Rita Barberà, José María Corbín, “formen part de la violència de gènere, d’eixa cultura masclista” amb la qual “cal trencar”.

Així ha respost el president a la pregunta de Podemos sobre l’atenció coordinada amb els ajuntaments en matèria de violència de gènere. Al respecte, ha dit que “hi ha una qüestió de cultura d’aquesta societat que en aquests moments és la que més ens lastra” i ha posat com a exemple que “ahir vam escoltar un advocat de la burgesia valenciana dir que si la seua dona haguera pagat mil euros a un partit li haguera pegat galtades”.

“Això forma part de la violència de gènere, d’eixa cultura masclista de la qual, desgraciadament, ningú es lliura; hi ha hagut una cultura dominant masclista en aquesta societat, aquest és el problema real que tenim: trencar la cultura hegemònica masclista” ha concretat Puig.

A més, ha incidit que la violència masclista és el problema que “més ens hauria d’ocupar, que més ens angoixa” i ha destacat que el Consell ha augmentat el pressupost per a tractar aquesta qüestió, encara que segueix sent “molt insuficient, certament”, ha admès, per a recalcar que la lluita contra la violència de gènere és un punt “fonamental” de l’Acord del Botànic que es complirà i ha destacat que existeix a les Corts una comissió d’estudi sobre aquest tema per a veure “com abordar directament” aquesta lacra.

Montiel, Puig i Oltra

Antonio Montiel, Ximo Puig i Mònica Oltra (arxiu). Foto: PSPV

El portaveu de Podemos, Antonio Montiel, ha preguntat al president per les mesures que existeixen per considerar com a prioritària l’atenció coordinada a la violència masclista després de constatar el dèficit de mitjans que tenen molts municipis en aquesta matèria. Ha recalcat que una de cada quatre morts violentes al País Valencià té com a causa la violència de gènere i ha ressaltat, en aquest sentit, que existeix “un greu problema com a societat”.

Després de la reforma de la llei de règim local aprovada pel PP, i el posterior decret del Consell per a posposar la translació de les competències en matèria de serveis socials dels ajuntaments de la Generalitat, Montiel ha demanat al Consell que no es desmantellen els serveis socials municipals i ha posat en dubte que cada diputació “vaja a la seua” per a combatre la violència de gènere.

Puig ha assegurat que el Consell aprovarà pròximament diversos decrets per a coordinar l’activitat de les diputacions en distintes àrees, inclosa aquesta, i ha posat en valor iniciatives com la xarxa d’ajuntaments impulsada per l’Ajuntament de València per aconseguir espais lliures de violència de gènere.

Per la seua banda, la vicepresidenta s’ha referit al centre per a dones del carrer Nàquera de València, que es troba tancat des de fa temps, i ha assegurat que la infraestructura “està bé” però “no és sols obrir la porta” perquè s’ha de destinar personal, encara que ha confiat que puga obrir-se en primavera, que segons ha advertit “s’allarga fins a juny”.

Comparteix

Icona de pantalla completa