Diari La Veu del País Valencià
Agustí Cerdà deixarà la direcció d’ERPV al març
RedactaVeu / Montcada

Aquest diumenge, en el marc de la presentació de l’exposició ‘El Valencianisme Republicà, 1837·1977’ a Montcada, militants i simpatitzants d’Esquerra Republicana del País Valencià van mantindre una trobada amb els diputats i senadors d’Esquerra Republicana. Es van aplegar més de 150 assistents i van participar els diputats al Congrés, Joan Tardà, Teresa Jordà, Ana Surra, Ester Capella i Jordi Salvador, i els senadors Josep Rufà, Miquel Aubà i Bernat Picornell.

La primera part de l’acte, tot just abans de dinar, Josep Vall, director executiu de la fundació Josep Irla, va il·lustrar de forma esplèndida quin és el sentit de l’exposició i quina mena de projecció té. Així, Vall afegí que “el valencianisme republicà ha traspassat els anys fins a culminar en l’actualitat en projectes polítics com el defensat per ERPV i, anys enrere, amb projectes també valencianistes i republicans del primer PSPV i d’EUPV després; organitzacions polítiques que no se’ls pot negar la seua aposta puntual per aquesta visió política”.

Trobada d’ERPV a Montcada. Foto: ERPV.

La jornada, amb un tarannà de convivència, on l’àpat hi ajudà a la germanor, estigué marcada per diferents declaracions al voltant de l’actualitat política. En aquest sentit el portaveu del Grup Parlamentari d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, recordà que “mai no havíem sigut tants republicans a les Corts Espanyoles”, i també recordà i afegí que “els nostres 17 diputats i senadors estan al servei també del País Valencià, com ho han estat les darreres legislatures. Si algun respecte ens hem guanyat a Madrid, fins i tot dels nostres adversaris, és perquè sempre han vist la gent d’Esquerra Republicana com a gent honrada, treballadora i coherent al servei de les classes populars i dels valors republicans d’igualtat, llibertat i justícia social”.

Preguntat per La Veu per l’actualitat més immediata, com l’encetat procés de desconnexió, el diputat republicà destacà que “l’actual context en què ens trobem, on mai havíem estat tant a prop de la República Catalana, és també l’oportunitat de posar en escac el règim del 78. I si som aquí, és perquè els qui ens han precedit no han defallit”. Així mateix se li va preguntar pels possibles pactes, acords i reunions que està duent a terme Pedro Sánchez i quin paper jugarà el diputat en aquest procés, “ERC no ha decidit encara quina és la resposta a l’oferiment del senyor Sánchez; això serà a partir del proper dimarts, data en què tenim previst parlar amb ell i escoltar el seu oferiment. Evidentment, si no reconeixen Catalunya com a nació i, en conseqüència, no ofereix cap mena de pacte per arribar a un acord en la culminació del procés, la resposta serà negativa. I això és el que passarà, el PSOE no vol sentir ni parlar de procés, ni de referèndum, ni de dret a decidir…”.

Joan Tardà. Foto: La Veu.

En un altre sentit, dins de la trobada, els diputats i senadors d’Esquerra també aprofitaren l’avinentesa per explicar les principals línies d’actuació dels grups parlamentaris com són la defensa dels drets socials i les llibertats, la derogació de la reforma laboral o la potenciació del corredor mediterrani com a eix vertebrador de l’economia de Catalunya i País Valencià.

Per la seua part, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, recordà el paper d’ERPV, destacant la trajectòria “dels nostres diputats al servei del País Valencià en moments com la reforma de l’Estatut Valencià, les esmenes als pressupostos generals de l’Estat, la defensa d’un finançament just o del corredor mediterrani. Cerdà afegí que “cadascú de nosaltres formem una part molt petita de la història i és la persistència i la constància allò que ens farà avançar en el camí cap a la república. Una idea de república, com la pensem en Esquerra Republicana, on hi cabem tots.”

Agostí Cerdà. Foto: La Veu.

Així mateix Cerdà va valorar el resultat de les darreres eleccions, afirmant que “tot i el fracàs de l’aposta ARA en les darreres eleccions a les Corts Espanyoles, el projecte polític implícit en aquella coalició és totalment vigent i ací ERPV treballarà de valent per bastir una proposta valencianista, d’esquerres i sobirana on hi caben totes les opcions polítiques del país que combreguen amb eixe propòsit i, per descomptat, estarem oberts al diàleg amb altres forces com Compromís, EU, etc., per treballar en eixa línia sempre en clau valenciana”. Seguint amb eixe tarannà que convidava a les valoracions més de cor i sinceres, Agustí Cerdà ens confirmà que el seu camí com a màxim dirigent d’Esquerra al PV ja ha arribat a la seua fi i que en març, espera ser rellevat al capdavant del partit republicà “per gent de la nova fornada generacional”.

Comparteix

Icona de pantalla completa