Diari La Veu del País Valencià
La Foia de Bunyol vol ‘Aire Limpio’

RedactaVeu / Bunyol.

La Plataforma Aire Limpio de la Foia de Bunyol, creada l’11 de juny de 2015, està treballant des d’aleshores per evitar que la incineració de residus de l’empresa Cemex, ubicada a Bunyol, continue en marxa, perquè l’alliberament de gasos tòxics que podria generar aquesta crema podria tindre conseqüències greus per a la salut.

Inicialment la plataforma va estar fent diverses xarrades informatives, algunes amb la presència de polítics i també del tècnic de l’associació Ecologistes En Acció del País Valencià, Carles Arribas, per a així abastar els perills reals que aquesta incineradora pot provocar.

Arribas a un article titulat ‘Incineración de residuos en cementeras’ publicat a la revista El Ecologista n. 76 explica que “Cremar residus que podrien reutilitzar-se, generant a més substàncies molt contaminants, no té cap sentit”. A més, quan en aquest escrit Arribas fa referència a les emissions que la incineració de residus provoca afirma que “aquestos contaminants tenen greus repercussions per a la salut de les persones. Hi ha multitud d’estudis científics que posen en evidència la relació entre l’augment de la morbiditat i la mortalitat per diversos tipus de càncers i la proximitat a incineradores de residus”.

Cemex Bunyol. Foto: Plataforma Aire Limpio Foia de Bunyol.

Suport institucional

El passat novembre van obrir una ronda de contactes amb alcaldies de la comarca per a informar-los del tema i sol·licitar la seua col·laboració a través de l’aprovació d’una moció (idèntica o rectificada) als plenaris municipals.

Al pròxim plenari de la Mancomunitat Intermunicipal de la Foia de Bunyol-Chiva es presentaran les demandes de Aire Limpio, segons han assegurat des d’aquesta plataforma ciutadana. L’objectiu és que aquestes peticions siguen aprovades per tots els pobles. El document compta amb quatre peticions: la primera que es realitze una actuació coordinada, la segona la contractació de personal tècnic especialista, la tercera el compromís signat per tots els alcaldes per evitar que es modifiquen els planejaments urbanístics en favor de l’incineradora i per últim una sol·licitud signada per tots els jurats en cap que inste a la Generalitat Valenciana a la paralització de l’activitat incineradora de Cemex.

En eixe sentit es van fer altres accions com la del regidor de Medi Ambient i Serveis de l’Ajuntament de Bunyol, José Luis Carrascosa, que es va posar en contacte amb la Conselleria i va tenir una conversa amb Belén Fatás, cap del Servei Tècnic de Qualitat Ambiental, i segons ha explicat Carrascosa “existeix una bona predisposició per a fixar els controls més exhaustius i correctors a l’empresa en compliment de la normativa europea, tant en mesuraments de pols en suspensió com en mesuraments a diari en la font de contaminació”.

També han recordat des d’Aire Limpio que ja al 2006, l’aleshores regidor de l’Ajuntament de Bunyol, Florentín Carrascosa amb la col·laboració de CCOO de la comarca i l’extinta Associació de Veïns Hoya Limpia, van presentar un recurs perquè l’incineradora de Cemex estava a menys de 2.000 metres de la població, però aquest es va quedar paralitzat per manca de recursos econòmics.

Pròximes passes

Perquè encara queda molt per fer, una de les accions de cara al futur, tal com han explicat des de la plataforma, és poder fer una mesura independent dels contaminants que genera la crema de residus, per a la qual es necessita el suport institucional.

Des de la Plataforma Aire Limpio de la Foia de Bunyol, també els agradaria comptar amb el suport de les universitats per a fer un estudi en el temps, de les conseqüències en la salut per l’exposició als gasos que desprèn la incineradora.

Comparteix

Icona de pantalla completa