Diari La Veu del País Valencià
L’horror i l’esperança de Colòmbia passen per València

RedactaVeu / València.

Sense les dones no hi ha procés de pau amb garanties a Colòmbia. Aquest el missatge central de les III Jornades Internacionals Dones, Drets Humans i Pau a Colòmbia que aquest cap de setmana se celebraran al Centre Cultural de La Nau i al Col·legi Major Rector Peset de València. La trobada està organitzada per la Mesa de Apoyo, una plataforma integrada per 24 organitzacions de dones arrelades a l’Estat espanyol i a Colòmbia i creada a València al 2007 amb l’objectiu, segons hi ha escrit a la seua web, “de sostindre una acció de solidaritat internacional permanent encaminada a denunciar la vulneració dels Drets Humans de les dones a Colòmbia i difondre recomanacions de les organitzacions de dones i organismes internacionals en matèria de polítiques públiques per a elles”.

Les anteriors jornades es van organitzar al 2008 i al 2011, també amb la col·laboració de la Universitat de València, la Generalitat Valenciana i, sobretot, l’ONGD Atelier (Associació de Tècnics Especialistes en Investigació i Estudis sobre la Realitat Llatinoamericana), amb més de 25 anys de trajectòria, una quarantena de projectes subvencionats i més de 20 anys d’experiència a Colòmbia sempre sota un perfil de gènere. A més, Atelier fou una de les ong marginades en l’època de Rafael Blasco a la Conselleria de Solidaritat i una de les més bel·ligerants perquè el polític del Partit Popular fóra condemnat i acabara en presó per saquejar els fons destinats al Tercer Món.

Val a dir que les jornades (http://mesadeapoyo.com/iii-jornadas/) aplegaran personalitats de primer nivell dels àmbits sindical, jurídic i polític. La primera a intervindre serà Ángela María Robledo, a la Cambra de Representats de Colòmbia (semblant al nostre Congrés dels Diputats) pel Partit Verd i copresidenta de la comissió que tracta sobre el procés de pau que, des de setembre de 2012, segueixen a l’Havana (Cuba) el govern colombià i la guerrilla de les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia) per posar fi a una guerra de més de mig segle i que té en el 23 de març d’enguany la data límit de tancament de l’acord. Robledo analitzarà la “Situació i els avanços dels Acords de Pau” i després Tania González, europarlamentària de Podem exposarà “El paper de la comunitat internacional en el suport al procés de pau a Colòmbia”. Aquesta primera jornada finalitzarà amb la projecció del documental Voces de Refugiadas. Relatos y propuestas para la paz en Colombia.

Justícia i reparació

El matí de dissabte estarà dedicat als aspectes jurídics d’un conflicte amb una profunda ferida social i humanitària. Només entre 1983 i 2013 es registraren 5,9 milions de desplaçaments, el 12% de la població. Colòmbia és, després de Síria, el país amb més desplaçaments forçats. Per aquest i uns altres motius, com ara ser el desè estat amb més feminicidis, el seu govern ha estat condemnat 13 voltes per la Corte Interamaericana de Drets Humans. Entre les conferències més destacades hi haurà la de Mercedes Hernández, jurista experta en DDHH i violència de gènere de l’Asociación de Mujeres de Guatemala. I sobretot la de Daniela Kravetz, jurista especialitzada en legislació penal internacional, que ha treballat al tribunal de La Haia i que abordarà la “Justícia per a les víctimes de violència sexual”. Sobre aquest aspecte també hi haurà les aportacions de Claudia Mejía Duque (Sisma Mujer), Beatriz Quintero (Red Nacional de Mujeres) i Teresa Fernández (Women’s Link Worldwide).

La vesprada se centrarà en les experiències de les protagonistes en primera línea del conflicte. Per una banda hi ha Alba Teresa Higuera, María Nancy Valencia i Leonora Castaño, totes tres de la Colectiva de Mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas en España, que aplega un bon nombre de dones que arribaren a l’Estat espanyol arran de les amenaces de mort dels grups paramilitars. També intervindrà Mª Solángel Mosquera, de l’Asociación de Mujeres Campesinas, Indígenas y Negras de Colombia (ANMUCIC), una de les principals organitzacions de dones d’Amèrica Llatina juntament a l’Organització Femenina Popular (OFP), la representant legal de la qual, Gloria Amparo Suárez, també hi participarà. Ambdós continuen amenaçades a Colòmbia per la seu tasca sindical i defensa de gènere.

Els actes clouran diumenge, a les 12.00, a la plaça de la Mare de Déu, amb la lectura d’un comunicat i la performance “Pro+Curadoras de Paz” de Mujeres en Escena, Teatre Lliure de Benimaclet i Lesbian Banda.

Comparteix

Icona de pantalla completa