Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven crear l’agència contra el frau i la corrupció

Europa Press / València.

El ple de les Corts Valencianes ha donat llum verda a la presa en consideració de la proposició de llei de Podemos per a la creació de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció en el País Valencià amb el suport de tots els grups de la Cambra, després de comptar amb el criteri favorable del Consell.

El portaveu de Podemos, Antonio Montiel, s’ha mostrat “orgullós” de poder parlar de lluita contra el frau i la corrupció “amb la que està caient” i ha assegurat que la posada en marxa d’aquesta agència independent del Consell és necessària, és “un clam” i una mesura preventiva per a “evitar que el malalt seguisca emmalaltint”.

Ha explicat que un informe de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) estima en 48.000 milions d’euros l’impacte que té en la contractació pública la corrupció i ha recordat que hi ha 1.700 casos oberts en l’Estat espanyol per aquest motiu, la qual cosa ha provocat que els espanyols hagen perdut la confiança en els polítics, cosa que “suposa un descrèdit institucional que afecta la democràcia”.

Per a Montiel, la corrupció i el frau, amb un impacte equivalent al 12% del PIB estatal, no són “un problema de pomes podrides, sinó que s’han convertit en un problema estructural” davant el qual cal intervenir.

Al seu parer, es podrà discutir si aquesta proposta és millorable, però “no hi ha legitimitat, capacitat o raons per a oposar-se” perquè el que proposa és un conjunt de mecanismes perquè els funcionaris públics i la societat civil puguen “activar les alertes perquè no es produïsquen la corrupció o el frau”.

Proposició

El text proposat planteja una agència independent, adscrita a les Corts, per a prevenir la corrupció i afavorir una cultura de bones pràctiques i de rebot de la corrupció en el disseny i execució de polítiques públiques. El seu àmbit d’actuació abastaria el conjunt de les administracions de la Generalitat, l’administració local i el sector públic instrumental.

Així, contempla funcions de prevenció, amb l’elaboració per exemple d’una guia de bones pràctiques per a empleats públics, i de recerca de possibles casos de desviació il·lícita de fons públics, tràfic d’influències o conductes irregulars de càrrecs que puguen causar perjudici reputacional o econòmic al sector públic valencià.

La recerca es podrà iniciar d’ofici com a resultat d’una investigació pròpia o a instàncies de part, via denúncia o comunicació presentada per una persona física o jurídica, pública o privada, o arran d’una sol·licitud raonada presentada per altres òrgans o institucions públiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa