Diari La Veu del País Valencià
Educació prepara un conveni per a impartir classes de romanès als centres públics
RedactaVeu / València

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha anunciat que prepara un conveni amb les autoritats romaneses per tal que els alumnes dels centres públics valencians, ubicats en poblacions on hi ha una presència significativa de la comunitat romanesa, puguen rebre formació lingüística en la seua llengua. Cal remarcar que tots els alumnes, siguen o no d’origen romanès, tindran accés a aquestes classes. A més de cedir les aules, la Conselleria supervisarà amb criteris pedagògics el contingut i la formació didàctica dels docents, que seran contractats per l’Institut de la Llengua Romanesa de Bucarest. Hi ha la previsió de començar les classes al setembre del 2016, sempre fora de l’horari lectiu.

L’anunci l’ha realitzat el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, després de reunir-se amb el cònsol de Romania al País Valencià, Dragoș Viorel Radu Ţigău. Fullana ha destacat que “es tracta d’una iniciativa que s’inscriu en el nostre objectiu de fomentar el plurilingüisme als centres educatius. D’aquesta manera, els alumnes romanesos veuen com la seua llengua entra en les aules, la qual cosa contribueix a fomentar la integració i la convivència, més encara quan en una mateixa aula podran coincidir alumnes de diferents centres de la localitat i també de procedències diferents.”

Fullana ha afegit que “la competència en la llengua pròpia és la base sobre la qual es construeix l’aprenentatge de les llengües posteriors. Així, millorar la competència en llengua romanesa també significarà per a aquests alumnes millorar la competència en les llengües oficials, la qual cosa és fonamental, tant per a la integració dels alumnes com per a la millora del seu rendiment acadèmic”.

Actualment existeixen experiències semblants en algunes localitats gràcies a convenis establerts amb diversos ajuntaments. El conveni presentat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport naix amb l’objectiu de definir un marc de col·laboració estable que permeta ampliar la iniciativa a tot el territori. En aquest sentit, s’estudiarà conjuntament la distribució territorial de la comunitat romanesa per tal d’establir en quines localitats s’oferiran les classes de romanès. La previsió inicial és enllestir el conveni i signar-lo abans de l’estiu per tal que les classes puguen començar al setembre, sempre fora de l’horari lectiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa