Diari La Veu del País Valencià
Un suplicatori pot enviar Barberá al Suprem perquè l’investigue
Europa press / Madrid

El Senat haurà de celebrar una sessió de Ple i aprovar un suplicatori per a permetre que el Tribunal Suprem investigue Rita Barberá, en el cas que el jutjat d’Instrucció número 18 de València, que instrueix l’Operació Taula i el cas Imelsa, li envie alguna causa sobre l’exalcaldessa de la ciutat i senadora, Rita Barberá.

El Senat ha rebut un escrit del susdit jutjat que pregunta per la condició de senadora de Barberá. La sol·licitud d’informació pels jutjats quan han d’investigar un aforat estatal és un pas habitual, ja que no poden seguir endavant i han d’enviar la causa al Tribunal Suprem.

Si l’assumpte prospera, el Suprem haurà de sol·licitar al Senat un suplicatori, la retirada temporal de l’aforament a Rita Barberá per a poder-la jutjar. És el que ocórrerà també amb el senador d’EH-Bildu Iñaki Goioaga, per a qui ja s’ha sol·licitat un suplicatori per a jutjar-lo per delictes de pertinença o col·laboració amb l’organització terrorista ETA.

Aquesta retirada de l’aforament exigeix que es reunisca primer la Comissió de Suplicatoris, davant la qual pot comparèixer l’afectat per a donar explicacions. Una vegada que aquesta comissió decideix concedir o no el suplicatori, envia la seua proposta al Ple, que l’aprova definitivament.

Serà probablement la primera vegada que es reunisca el Ple del Senat en la nova legislatura, que va arrancar el dia 13 i no ha registrat encara cap activitat en la Cambra alta, a l’espera que es produïsca la investidura del president del Govern.

Barberá és membre de la Diputació Permanent del Senat per decisió del seu partit, que compta amb 19 representants (de 143 senadors) en aquest òrgan i va decidir que un d’ells fóra l’exalcaldessa valenciana, igual que en la passada legislatura.

El Senat assegura que només els membres de la Diputació mantenen l’aforament en tot moment, perquè només ells segueixen sent senadors fins i tot quan es dissolen les Cambres per les eleccions. Aquest serà el cas de l’exalcaldessa si no prosperen les negociacions d’investidura i és necessari anar de nou a les urnes en uns mesos.

Peticions i suggeriments

El senador de Compromís Carles Mulet ja va reclamar fa quinze dies al president del Senat, Pío García-Escudero, que informara si alguna institució judicial havia sol·licitat a la Cambra alta algunes dades sobre la condició d’aforament de la senadora del PP. La Cambra va contestar llavors que no, que ningú s’havia dirigit a ella preguntant per Barberá.

No ha cessat la pressió per part de l’oposició perquè Barberá dimitisca, però també el seu partit li ha demanat que done explicacions públiques i també “que pense què aporta a les sigles”, segons va dir ahir mateix el portaveu, Pablo Casado, qui va apuntar a la senadora que “hi ha vida més enllà de la política”.

Comparteix

Icona de pantalla completa