Diari La Veu del País Valencià
La gira ‘Raimon a casa’. Consulta les dates dels concerts pels pobles del PV
Sixto Ferrero / València

El Teatre Principal de València ha estat l’escenari triat per presentar la gira ‘Raimon a casa’, uns concerts que pretenen “normalitat”, ha explicat el president de la Generalitat Ximo Puig, qui ha exercit d’amfitrió i principal valedor del cantautor de Xàtiva, qui en els lliuraments dels Premis Ovidi 2015 ja ens declarava que n’era fidel admirador.

“És una mena d’Any Raimon”, ha començat explicant Puig, qui ha puntualitzat però “que no volem que es quede en un seguit de concerts, sinó que hi haurà més coses, no podem descartar altres activitats”. Entre aquestes ha revelat que es publicarà un llibre en el qual està treballant la comissió de treball que ha organitzat aquest ‘Any Raimon’, a banda dels concerts, que seran “l’eix de la gira”. Pel que fa al llibre es vol “didàctic, per donar a conèixer la trajectòria de Raimon als més joves, però que incloga la guia didàctica que en el seu moment féu Palomero sobre els poemes d’Ausiàs March”.

Per primera vegada totes les institucions des de la Generalitat fins a l’Ajuntament de València i la Diputació de València han estat per treballar conjuntament i poder dur a terme aquesta gira, tot i que s’espera que en les darreres setmanes s’adherisquen la Diputació de Castelló i la d’Alacant.

Raimon “estarà tot l’any per a cantar ací”, ha volgut afegir Puig, tota una gira que recorrerà el país de nord a sud, bastant orgullós de tindre a casa el cantautor, de qui ha volgut emfatitzar que gràcies a ell “molts coneixem Ausiàs March i molts altres poetes” que Pelegero ha musicat.

Així mateix, Raimon ha explicat que serà un recital ampli, “penseu que tinc cançons des del 1959 fins al 2011”, i ha posat com a exemple els recitals que feia al Teatre Nacional de Catalunya on en aquella ocasió se seguia una distribució del repertori per temàtiques, és a dir, per recitals a poetes concrets. Tot seguit ha volgut fer una mena de retrospectiva, en recordar efímerament les impossibilitats a què s’ha vist sotmès per la negativa del govern del PP a tenir-lo als escenaris del país, “sovint m’han preguntat per què cante en el català de València?, i és senzill: perquè és la meua llengua”, ha explicat primerament amb altres anècdotes com quan a França li proposaren cantar en francès; o quan estant als EUA li suggeriren que si s’estava dos anys i cantava en anglès “prompte seràs una celebritat”, a la qual cosa Raimon ha articulat el dit tot gesticulant el rebuig d’aquella proposta.

Preguntat per com valora aquesta gira “de normalitat”, ha explicat que “no vull fer mal a ningú, però a mi n’hi ha hagut gent que ha volgut fer-me mal”, ha etzibat el cantautor, qui ha recordat que “les vegades que he cantat ací ha estat gràcies a la Universitat”, rememorant el 2010 i el concert a l’Olímpia.

Finament, Puig ha tornat a repetir que amb aquesta “gira seguim amb una etapa de normalitat”, a la qual cosa ha apuntat que “els valencians no tenim tants artistes com Raimon, fonamental per entendre els últims 50 anys de la nostra història i això”, aquesta sapiència i cultura, “ha de passar a l’escola”, entre altres coses perquè “volem donar-li continuïtat, que no pensen que és una festa d’un any i s’ha acabat”.

Pel que fa a les dates i escenaris trobem Elda (9 d’abril), València (15,16 i 17 d’abril), Ontinyent (23 d’abril), Alzira (6 de maig), Sagunt (7 de maig), Alcoi (12 de maig), Bunyol (14 de maig), el Campello (21 de maig), Morella (14 d’agost), Gandia (30 de setembre), Dénia (8 d’octubre), Castelló de la Plana (9 d’octubre), la Vall d’Uixó (12 de novembre), Alacant (5 de desembre) i Elx amb data per confirmar.

Comparteix

Icona de pantalla completa