Diari La Veu del País Valencià
Una investigació de Vicent Baydal posa data de naixement a la identitat valenciana

RedactaVeu / València.

Després d’una llarga investigació de cinc anys, l’historiador Vicent Baydal ha aconseguit avançar la datació de les primeres manifestacions de la consciència col·lectiva comú als habitants de l’antic Regne de València. “Després de la conquesta de Jaume I en 1238, els musulmans foren expulsats de les ciutats i apartats a les pitjors zones. Els nous pobladors cristians eren aragonesos i catalans que arribaven amb la seua pròpia identitat. Fou a partir de 1330, un segle després de la conquesta, quan, a més, començaren a considerar-se valencians, un nou subjecte col·lectiu que ha arribat fins al segle XXI”, afirma l’investigador.

Ha plasmat el seu treball en el llibre Els valencians, des de quan són valencians? (Afers, 2016), que acaba de ser publicat. Segons apunta Baydal, la qüestió dels orígens de la identitat col·lectiva valenciana encara no s’havia estudiat de manera empírica, buscant en els arxius el moment en què els valencians començaren a emprar un gentilici territorial propi. “Fins ara es creia que havia sigut cap al final del segle XIV, però no se sabia amb certesa”, indica. La seua investigació, tanmateix, mostra que a partir de la dècada de 1330 els valencians començaren a considerar-se com a tals, diferenciant-se dels altres pobles de la Corona d’Aragó i de la resta d’Europa.

El procés s’havia consolidat cap a la dècada de 1360, coincidint, a més, amb la creació de la Generalitat Valenciana d’època foral. “Encara que els habitants del territori valencià eren mot conscients de provindre d’Aragó i Catalunya, on tenien les seues arrels, veieren en les noves institucions del Regne, com els Furs, les Corts i la Generalitat, una bona eina per a millorar les seues vides en el context de les societats polítiques medievals. A partir de llavors també començaren a considerar-se valencians”, explica Baydal, que és professor d’Història del Dret i ha destacat com a divulgador de la història valenciana.

El llibre, que s’anuncia com una aportació fonamental per al coneixement històric de la identitat dels valencians, es presentarà el proper dijous 3 de març en la Biblioteca Pública de València, en el carrer de l’Hospital, a les 19.30 hores. Comptarà amb la intervenció del president de les Corts Valencianes, Enric Morera.

Comparteix

Icona de pantalla completa