Diari La Veu del País Valencià
Vídeo. ‘Un dia de Falles’, el lèxic més emprat en les festes

RedactaVeu / València.

La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació ha presentat, en el saló de Cristall de l’Ajuntament de València, el vídeo “Un dia de Falles”, que arreplega el lèxic més utilitzat en les festes falleres. A l’acte han assistit el diputat de Cultura, Xavier Rius; el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, i la responsable de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació, Immaculada Cerdà.

El vídeo mostra la successió d’actes que conformen el dia de Sant Josep, des de la despertà fins a la cremà, passant per la mascletà, el lliurament de premis i l’ofrena a la Mare de Déu. En ell es difon una selecció del vocabulari faller com ara els ‘trons de bacs’, la ‘xocolatada amb bunyols’ o ‘el ninot indultat’.

Es tracta d’una simulació, ja que a València tots els actes no se celebren el mateix dia, però en molts pobles sí ho fan en una sola jornada. El diputat Xavier Rius ha afirmat que aquesta és «una manera divertida, amable i entretinguda d’acostar-nos a les paraules amb les quals construïm la festa de les falles, però amb un llenguatge gràfic nou, pensant per als més joves de les comissions falleres».

>

El regidor Pere Fuset ha agraït a la Diputació el treball que fan per a promoure el lèxic de les falles. Aquest és un dels actes de suport de la Diputació, especialment de la Unitat de Normalització Lingüística, a la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Després de la presentació, la setmana passada, dels tres cartells que arrepleguen el lèxic dels espectacles pirotècnics i les manifestacions festives, la Diputació ha continuat la seua campanya de promoció lingüística amb aquest vídeo sobre el lèxic faller.

L’audiovisual de dos minuts l’ha realitzat l’alumna de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, Neus Cerdà, qui va obtenir la màxima nota en el concurs d’idees de l’assignatura d’Animació, de la professora María Trénor.

L’objectiu és que els més joves difonguen el vídeo per les xarxes socials, per la qual cosa es pot descarregar de les plataformes de YouTube i Vimeo. També es poden veure i compartir altres materials de la sèrie “Festes tot l’any” fets per la Unitat de Normalització Lingüística, a través de la pàgina web de la Diputació.

Comparteix

Icona de pantalla completa