Diari La Veu del País Valencià
El Cid Campeador era català?

Directe.cat

/ Barcelona.

Doncs sí, una altra bufetada al nacionalisme espanyol, que segur que no entomarà gens bé aquesta troballa: el Cid el Campeador era català. Així ho explica Lluís Maria Mandado en una entrevista al Diari de Girona. El figuerenc sosté que la icona espanyola era de llinatge català. N’està tan convençut que fins i tot ha publicat el llibre “El Cid de València era català” i divendres va exposar la seva tesi a Vilobí dOnyar.

L’autor del llibre, Lluís Maria Mandado. Foto: Diari de Girona.
Lluís Maria Mandado ha estat 10 anys investigant els orígens d’El Cid Campeador. El llibre que ha publicat porta per subtítol “Com i quan els catalans van fer Espanya”, ja que assegura que “la reconquesta no va començar a Astúries sinó a Nimes, i el que coneixem com a ‘gots’ en realitat són occitans, o sigui catalans”.

Mandado desmunta la figura d’El Cid, ja que explica que en realitat no era una persona sinó “un llinatge català, va començar amb els comtes dUrgell i va continuar amb els de Cabrera, a Girona. El Cid anava passant de pares a fills”.

El Cantar del Mío Cid, en català

Segons Mandado, el Cantar de Mio Cid no té cap mètrica ni rima, “sembla que shagi escrit perquè sí”. El figuerenc explica que n’ha traduït fragments al català i “surten versos exactament de 10 síl·labes amb laccent a la sisena. És la mètrica que sutilitzava en tots els cantars que es feien a Narbona. Va ser escrit en català”.

Comparteix

Icona de pantalla completa