Diari La Veu del País Valencià
La Unió aconsella que s’estudie molt bé la possible rendibilitat abans de plantar kiwis
RedactaVeu / País Valencià

La Unió de Llauradors aconsella els agricultors valencians, que pretenguen plantar kiwis en els seus camps, que s’informen ben abans de realitzar-ho doncs la suposada rendibilitat podria ser inferior als costos i al temps a aconseguir ingressos.

Existeix en aquestos moments un autèntic furor per cercar cultius rendibles que substituïsquen sobretot els actuals que comencen a entrar en declivi i un d’aquests és el kiwi, del qual s’estan fent nombrosos cursos i xarrades. Enfront dels informes excessivament positius que estan apareixent en els últims mesos, i que pràcticament posen el kiwi com el cultiu salvador de la nostra agricultura, La Unió demana prudència i que es valore de forma, fonamentalment econòmica, els avantatges i inconvenients del cultiu.

Els serveis tècnics de la Unió han elaborat un informe en el qual es detallen els elements a tenir en compte a l’hora de prendre la decisió de decantar-se pel cultiu del kiwi. En primer lloc cal destacar que les experiències que van tenir lloc al País Valencià durant els anys 90 van fracassar estrepitosament a causa de, fonamentalment, qüestions mediambientals i agronòmiques. En aquestos moments els problemes derivats del quallat sembla ser que estan solucionats, no així els d’adaptació a les nostres condicions climàtiques.

En segon lloc cal ressaltar el greu perill del xancre bacterià del kiwi, ja que no hi ha solució i ha arrasat les plantacions a la resta del món, a causa de la poca importància que des de les Administracions es dóna al control fitosanitari de les importacions de material vegetal i a l’egoisme d’alguns desangelats.

Tema econòmic

Finalment, i tal vegada el més important, el tema econòmic. S’estan estenent informacions sobre rendiments i preus en origen massa eufòriques que poden portar a confusió. Produccions de 40.000 kg/Ha, com s’està transmetent, són molt difícils d’aconseguir, perquè el rendiment mitjà dels principals països productors (Informa FAO) és d’uns 27.000 kg/Ha i segons el Ministeri d’Agricultura el 2009 el rendiment mitjà espanyol va ser d’una mica menys de 23.000 kg/Ha. També s’està transmetent que el preu mitjà a percebre pels agricultors s’ha situat en l’ordre d’1 €/kg, quan segons informacions recents el preu mitjà percebut pels agricultors espanyols en la campanya 2011-2012 va ser d’únicament 0,51 €/kg.

Amb aquesta informació, i segons l’estudi de viabilitat econòmica realitzat per la Unió, les principals magnituds econòmiques es poden resumir de la següent manera: els ingressos començaran a superar les despeses a partir del setè any, que el flux acumulat (any en el qual es recupera la inversió inicial) seria a partir del 21é any o que el marge brut se situa de l’ordre de 0,32 €/kg i el llindar de rendibilitat és de 0,3248 €/kg.

Per totes aquestes qüestions, la Unió demana responsabilitat, a tots aquells que van proclamant les bondats d’aquest cultiu sense contrastar els “potencials” resultats, prudència, informació i la realització d’un estudi de viabilitat econòmica personalitzada a tots aquells agricultors que tinguen pensat invertir en la plantació de kiwis.

Comparteix

Icona de pantalla completa