Diari La Veu del País Valencià
L’informe de discriminacions lingüístiques “Si me hablas en catalán”, a debat europeu
RedactaVeu / Barcelona

Per primera vegada hi haurà un debat de drets lingüístics en la comissió de Llibertat Civil, Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs). Fins ara, les qüestions lingüístiques s’havien debatut en la comissió de Cultura. S’espera, doncs, que aquests tipus de discriminacions es puguin tractar com una vulneració i infracció dels drets i llibertats civils dels ciutadans europeus. El debat es durà a terme el dijous 17 de març entre les 10.30h i les 11.10 h i es podrà seguir en reproducció en temps real en la web del Parlament Europeu.

Aquest debat, proposat per l’eurodiputada Marina Albiol, es va plantejar arran d’una pregunta que va formular sobre un dels casos que s’inclouen en l’informe elaborat per la Plataforma per la Llengua: el cas de la detenció i agressió il·legal del músic Miquel Gironès, que va passar pel jutjat i va acabar amb l’absolució dels policies acusats. La Plataforma per la Llengua ha ajudat a documentar els europarlamentaris amb el resum de cinc casos de discriminació lingüística en cinc àmbits diferents (Administració Pública, custòdia d’infants, policia, justícia i àmbit sanitari).

Demà dijous, el responsable de la xarxa ELEN (European Language Equality Network), Davyth Hicks, obrirà el debat amb una breu presentació de la situació dels drets lingüístics a Europa. La Plataforma per la Llengua, membre d’ELEN, ha documentat la part que afecta als drets lingüístics del català i Davyth Hicks citarà l’estudi que la Plataforma per la Llengua va presentar el passat dilluns en roda de premsa. A continuació, hi haurà una intervenció d’un representant de la Direcció General de Justícia de la Comissió Europea. Després de la taula, s’obrirà un torn de paraules. Hi intervindran els europarlamentaris Marina Albiol, Ramon Tremosa i Josep Maria Terricabras. També Marina Albiol, com a propulsora del debat i membre de la Comissió, tindrà dret a vot. També es comptarà amb la presència dels europarlamentaris Francesc Gambús i Ernest Urtasun.

Als citats europarlamentaris, dilluns passat, se’ls va fer entrega del nou informe “Si me hablas en catalán se suspende el juicio”, els 37 nous casos de discriminació lingüística detectats per la Plataforma per la Llengua i que es consideren una clara vulneració de drets lingüístics. A aquests se sumen els 50 de l’informe anterior, “En espanyol o nada”. Tots ells es poden trobar localitzats en el següent mapa.

La Plataforma per la Llengua farà un seguiment del debat per xarxes socials amb l’etiqueta #SiMeHablasEnCatalan

Debat en reproducció a temps real:
Dia 17 de març de 2016
Enllaç http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20160317-0900-COMMITTEE-LIBE
Hora 10:30 -11:10h

Comparteix

Icona de pantalla completa