Diari La Veu del País Valencià
Mònica Oltra, Sami Naïr i Javier de Lucas, en un acte a la UV en defensa dels refugiats

RedactaVeu / València.

La vicepresidenta del Govern valencià, Mònica Oltra; el politòleg Sami Naïr; i el catedràtic de Filosofia del Dret Javier de Lucas participen aquest dilluns en un acte en defensa dels drets dels refugiats, que se celebrarà a les 19 hores en La Nau, l’edifici històric de la Universitat de València.

L’acte, que ha estat organitzat per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, estarà moderat per Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia i vicerector de Cultura i Igualtat.

Es tracta, explica Javier de Lucas, de “recordar que aquestes persones, com a éssers humans, com a immigrants i com a refugiats tenen drets que hem proclamat, acordat i ratificat en nombroses ocasions: en la Convenció de drets dels treballadors immigrants i les seues famílies, en la Convenció de Ginebra de drets dels refugiats i en la Carta Europea de drets fonamentals que, en el seu article 19, prohibeix les expulsions col·lectives; i es tracta, per tant, d’exigir que les lleis es complisquen”. “No podem ser còmplices d’aquesta flagrant violació dels Drets Humans –afegeix– no podem romandre callats, hem de reaccionar amb les nostres armes, que són la raó i la paraula”.

Mònica Oltra, vicepresidenta, portaveu i consellera d’Igualtat i Política Inclusiva de la Generalitat, ha impulsat diverses iniciatives per a crear un corredor humanitari pel Mediterrani que permeta acollir a l’Estat espanyol persones que escapen de la guerra de Síria i s’ha compromès a acollir 1.400 refugiats al País Valencià. Llicenciada en Dret per la Universitat de València, durant anys va compaginar la seua tasca de diputada amb l’advocacia, sent assessora legal, entre altres grups vulnerables, del Col·lectiu Lambda de defensa dels drets de les persones gais, lesbianes i transsexuals.

Sami Naïr és doctor honoris causa per la Universitat de València, politòleg, filòsof, sociòleg i catedràtic de la Sorbonne, especialista en moviments migratoris i creador del concepte de codesenvolupament. Entre 1997 i 1999 va ser assessor del Govern de Lionel Jospin i fins al 2004, europarlamentari. És catedràtic en Ciències Polítiques, director del Centre Mediterrani Andalusí (CMA) i professor-investigador en la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. Va dirigir ‘Les Temps Modèrnes’, junt a Simone de Beauvoir i ‘L’Evenément européen’, amb Edgar Pisani.

El professor Javier de Lucas ha publicat recentment: Mediterrani: el naufragi d’Europa (editorial Tirant). Catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política en l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, del qual va ser fundador i primer director, ha sigut també president de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR, 2008-2009).

Comparteix

Icona de pantalla completa