Diari La Veu del País Valencià
Les estadístiques demostren que encara fa falta desfermar tot el potencial digital
L’any passat la Comissió Europea va posar en marxa la seua Estratègia per al mercat únic digital i d’ençà d’aleshores els Estats membres de la UE han fet molts progressos pel que fa a la connectivitat i a la capacitació digital de les seves respectives administracions públiques. L’Índex de l’economia i de la societat digitals (DESI) del 2016 que avui publica la Comissió Europea posa de manifest que, tot i les millores que s’han produït, actualment s’estan alentint els avenços. Per tant, cal actuar a nivell europeu i a nivell nacional per eliminar els obstacles que impedeixen que els Estats membres es puguin beneficiar plenament de les oportunitats que ofereix la tecnologia digital.

“Cada vegada hi ha més ciutadans, més empreses i més administracions públiques que fan servir les tecnologies digitals tot i el munt de problemes a què encara han de fer front, com ara la manca de cobertura a tot el territori de l’Internet d’alta velocitat, la minsa implantació de l’administració electrònica transfronterera o els impediments per poder comprar o vendre per Internet fora de les fronteres nacionals. Cal trobar-hi, doncs, una solució i, de fet, ja ens hi hem posat: les primeres propostes que es desprenen de la nostra Estratègia per al mercat únic digital impulsaran el comerç electrònic i la connectivitat; enguany posarem totes les nostres propostes damunt la taula i aprofito per dir als Estats membres que no perdin el temps i que volem ajudar-los a millorar les seves respectives economies digitals”, va declarar el vicepresident responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

“La UE avança, és cert, però massa a poc a poc. I no podem caure en l’autocomplaença. Hem de prendre mesures si volem encalçar el Japó, els Estats Units i Corea del Sud. Amb l’experiència que hem acumulat fins ara, el mes de maig podrem presentar un seguit de recomanacions concretes adreçades als Estats membres perquè puguin millorar el seu rendiment digital. Gràcies a la nostra feina d’impuls del mercat únic digital, estic convençut que la UE i els seus Estats membres podran avançar molt més en els propers anys”, va declarar també el comissari d’Economia i Societat Digitals, Günther H. Oettinger.

Dades

La UE està fent progressos, però massa lents: el conjunt de la UE ha assolit una puntuació de 0,52 sobre 1, la qual cosa representa una millora de 0,5 punts respecte de l’any passat; tots els Estats membres de la UE tret de Suècia han millorat la seva puntuació. Dinamarca, els Països Baixos, Suècia i Finlàndia continuen liderant l’Índex digital (DESI). Els Països Baixos, Estònia, Alemanya, Malta, Àustria i Portugal són els països que més ràpidament estan creixent.

[creix més lentament que la mitjana europea]
[creix més ràpidament que la mitjana europea]

Mesures necessàries per arribar a ser líders: és la primera vegada que la Comissió està comparant la UE amb alguns dels països més digitalitzats del món: el Japó, els Estats Units i Corea del Sud. Encara que no disposarem d’un informe complet fins a mitjans del mes de març del 2016, els primers resultats indiquen que els Estats membres de la UE més digitalitzats també ho són a nivell mundial. Ara bé, tot s’ha de dir, la UE encara ha de millorar força si vol ser líder mundial en matèria de digitalització. Trobareu més informació en aquesta fitxa informativa.

Més connectivitat, però insuficient a llarg termini: el 71 % de les llars europees té accés a la banda ampla d’alta velocitat (30 Mbps com a mínim) en comparació amb el 62 % de l’any passat. La UE va pel bon camí per aconseguir la cobertura total el 2020. El nombre d’abonaments de banda ampla mòbil també està augmentant ràpidament i ha passat de les 64 subscripcions per cada 100 europeus del 2014 a les 75 actuals. La UE ha d’estar preparada per cobrir la demanda futura i per desplegar la propera generació de xarxes de comunicació (5G). Aquesta és la raó per la qual la Comissió presentarà a finals d’any una revisió de la normativa sobre telecomunicacions de la UE per poder fer front als reptes tecnològics i de mercat.

Cal millorar les competències digitals: si bé és cert que darrerament el nombre de graduats en ciències, tecnologia i matemàtiques ha augmentat lleugerament a la UE, gairebé la meitat dels europeus (45 %) no té cap coneixement informàtic bàsic per poder fer servir una bústia electrònica, eines d’edició o simplement configurar un dispositiu electrònic. Al llarg d’aquest any la Comissió vol incloure la formació i l’adquisició de competències digitals en la seva propera agenda europea de competències.

El comerç electrònic, una oportunitat perduda per a les petites empreses: el 65 % dels consumidors europeus compra per Internet, però només venen per Internet el 16 % de les pimes i encara menys, el 7,5 %, ho fan fora de les seves fronteres nacionals. Per fer front a aquest problema, el passat mes de desembre la Comissió va presentar les seves propostes sobre contractació digital (comunicat de premsa) per millorar la protecció dels consumidors i ajudar les empreses a ampliar les seves vendes per Internet. El mes de maig la Comissió presentarà un paquet legislatiu per impulsar el comerç electrònic; hi inclourà mesures per resoldre el bloqueig informàtic, que no té cap raó de ser-hi, per millorar la transparència dels mercats transfronterers de paqueteria i per fer complir la legislació europea sobre protecció del consumidor més enllà de les fronteres nacionals.

Molts serveis públics en línia, però infrautilitzats: els indicadors mostren que les administracions públiques ofereixen la possibilitat de fer una gamma cada vegada més àmplia de tràmits en línia per notificar, per exemple, un canvi de residència, un naixement o d’altres fets importants. Tot i així, no sembla pas que estigui creixent el nombre d’internautes (32 %) que utilitzin els serveis de l’administració electrònica.

Dades sobre Espanya

Espanya té una puntuació de 0,52 i ocupa el lloc número quinze entre els vint-i-vuit Estats membres de la UE L’any passat Espanya va mantenir o fins i tot va millorar els seus índexs en tots els àmbits que mesura el DESI. Concretament, Espanya ocupa el lloc número quatre pel que fa al ritme de creixement de la seva digitalització i està millorant força la seva connectivitat a mesura que desplega xarxes de banda ampla d’alta velocitat: el 77 % de les llars disposa d’accés a banda ampla d’alta velocitat tot i que amb diferències en funció de la regió. En general, a Espanya la demanda encara és feble a causa del baix nivell de competències digitals de la població i de l’ús no prou estès d’Internet; val a dir que només tenen competències digitals bàsiques el 54 % dels espanyols; ara bé, d’altra banda, la digitalització de l’administració pública ha millorat molt, així com l’ús de la identificació per radiofreqüència o de la tecnologia en núvol per part de les pimes.

Espanya forma part del grup de països que s’estan posant ràpidament al dia perquè, tot i que encara registra una puntuació lleugerament inferior a la de la mitjana europea, l’any passat va fer molts progressos i actualment s’hi acosta cada vegada més.

Comparteix

Icona de pantalla completa