Diari La Veu del País Valencià
València acull el Fòrum Mundial sobre l’Accés a la Terra
RedactaVeu / València

Fer balanç del procés d’acaparament de terres a escala mundial, establir un diagnòstic de la situació actual i llançar propostes de futur per a influir en l’agenda dels governs.

Aquests són els objectius del Fòrum Mundial sobre l’Accés a la Terra i als Recursos Naturals (FMAT 2016) que ha sigut inaugurat aquest matí en el Paranimf de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Tres dies de debat global

FMAT 2016 es desenvoluparà en la UPV fins al dissabte 2 d’abril, i compta amb la participació de 400 persones procedents de 70 països. Entre elles, els delegats de 200 organitzacions camperoles, representants de la FAO, el Ministeri de Desenvolupament Agrari de Brasil i el Ministeri d’Agricultura de la República Democràtica del Congo, a més de 150 experts i professionals acadèmics.

En la jornada inaugural han intervingut el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; l’alcalde de València, Joan Ribó; el rector de la UPV, Francisco Mora; i el president del Comitè Internacional d’Organització del FMAT, Vicent Garcés; a més de representants de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), el Ministeri de Desenvolupament Rural de Brasil i organitzacions camperoles d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia.

Ribó: “Hi ha recursos suficients”

En l’obertura del Fòrum, Joan Ribó, ha manifestat el seu desig que València es convertisca en un “referent” de la defensa de la igualtat en l’accés a la terra, l’aigua i els recursos naturals: “Hi ha recursos suficients per a tots, però perquè arriben a la gent és necessari invertir en la millora del repartiment”, ha dit.

Per la seua banda, Alberto Broch, president de la Confederació Nacional dels Treballadors de l’Agricultura (CONTAG) de Brasil, que participa en FMAT 2016 en representació de les organitzacions camperoles d’Amèrica Llatina, ha destacat l’oportunitat que suposa aquest fòrum de cara a l’avaluació i la realització de propostes en afirmar: “No hi haurà seguretat i sobirania alimentària si no discutim la gestió de la terra i valorem els agricultors i la dona rural”.

Denúncia de la vulneració de les lleis pel Banc Mundial i empreses del sector privat

En nom de les organitzacions camperoles d’Àsia ha intervingut Ramesh Chandra Sharma, coordinador de campanya d’Ekta Parishad (Índia), qui ha denunciat el canvi en el procés d’accés a la terra a tot el món com a conseqüència de la vulneració de les lleis per part d’organismes com el Banc Mundial i empreses pertanyents al sector privat, que han afectat a milions de persones en el món: “El comerç lliure ha modificat la manera d’entendre la llibertat, perquè ha donat motiu al fet que les empreses multinacionals entren no solament en els continents sinó també en la vida de les persones, desplaçant els pobles de les seues terres”, ha apuntat.

Per la seua banda, com a representant de les organitzacions camperoles d’Àfrica, ha participat en la inauguració de FMAT 2016 Mamadou Cissokho, president honorari de la Xarxa d’Organitzacions d’Agricultors i Productors d’Àfrica Occidental (ROPPA) qui, en una crida interna a les organitzacions camperoles, ha exigit determinació en la defensa de la sobirania alimentària: “Hem de tenir en compte els límits de la terra”.

“Cal garantir la qualitat de l’agricultura familiar”

Richard Torsiano, del Ministeri de Desenvolupament Rural de Brasil, ha enaltit el paper que els agricultors exerceixen i han exercit en la consecució de drets i llibertats a Brasil, a més d’afirmar que “no n’hi ha prou amb distribuir la terra, és necessari garantir la qualitat de l’agricultura familiar”.

Javier Molina Cruz, de l’Oficina de Tinença de la Terra de la FAO, ha manifestat el suport d’aquesta a la celebració del FMAT, així com el compromís de realitzar un seguiment dels seus resultats. José Graziano da Silva, director general de la FAO, s’ha expressat en termes similars a través d’un missatge emès per vídeo.

Especial record a Berta Càceres

A més, en nom del Comitè Internacional d’Organització del Fòrum Mundial per a l’Accés a la Terra, Vicent Garcés ha volgut aprofitar el seu missatge de benvinguda per a condemnar la persecució dels defensors dels drets en el món rural, amb un record especial a la líder hondurenya Berta Càceres, assassinada al març del present any.

Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha elogiat la comesa del FMAT al mateix temps que advocava per una modificació global dels plantejaments: “Aquesta lluita, més que una prioritat, és una urgència. Posar fi a la pobresa és necessari, és possible, és urgent. Aquesta trobada és un pas més, però necessitem un canvi d’enfocament per a acabar amb les desigualtats”.

Finalment, el rector de la UPV, Francisco Mora, ha incidit que la institució que dirigeix es troba a l’avantguarda de la investigació en desenvolupament rural, i ha destacat que l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrònoma i del Medi Natural de la UPV està reconeguda internacionalment com una referència en el citat àmbit.

Comparteix

Icona de pantalla completa