Diari La Veu del País Valencià
Seguretat viària: cal fer més esforços per salvar vides a les carreteres europees
Per Comissió Europea / AMIC

Les estadístiques del 2015 sobre seguretat viària que avui publica la Comissió Europea confirmen que les carreteres europees continuen sent les més segures del món tot i que val a dir que últimament ha deixat de disminuir el nombre d’accidents mortals a la carretera. L’any passat s’hi van deixar la vida 26.000 persones, 5.500 menys que el 2010. Ara bé, a nivell europeu no s’ha produït cap millora respecte del 2014. D’altra banda, la Comissió calcula que a les carreteres europees hi ha hagut 135.000 ferits greus. El cost social (rehabilitació, atenció sanitària, danys materials, etc.) de tants morts i ferits arriba als 100.000 milions d’euros.

«Cada mort o cada ferit greu ens el podríem haver estalviat. És cert que en les últimes dècades hem aconseguit resultats impressionants a l’hora de reduir els accidents mortals de carretera, però l’estancament a què hem arribat actualment és alarmant. Si Europa vol atènyer l’objectiu de reduir a la meitat els morts a la carretera d’aquí al 2020, cal fer molt més. Demano, doncs, als Estats membres que intensifiquin els seus esforços pel que fa al control de les normes de trànsit i a les campanyes de sensibilització. Tot plegat pot costar força diners, però això no és res si ho comparem amb els 100.000 milions d’euros que ens costen cada any els morts i els ferits a la carretera. D’altra banda, la Comissió continuarà actuant allà on pugui aportar un valor afegit ben clar. A més, la tecnologia i la innovació fan cada vegada més per la seguretat viària del futur. Per exemple, a mitjà i llarg termini la conducció automàtica i interconnectada permetrà evitar accidents i és per això que ja estem treballant de valent per crear el marc legislatiu adequat», ha declarat avui la comissària europea de Transports, Violeta Bulc.

El 2015 la taxa de mortalitat a la UE va ser de 51,5 morts per milió d’habitants, és a dir, molt semblant a la dels dos últims anys. Aquest estancament, que es produeix després d’una reducció molt important del 8% el 2012 i el 2013, obeeix a diversos factors com ara la interacció més freqüent a les nostres ciutats entre els usuaris de la via pública motoritzats i els més vulnerables. Segons la Comissió, els usuaris vulnerables (vianants, ciclistes, etc.) representen un percentatge molt gran dels 135.000 ferits que es registren anualment. Aquesta és la primera vegada que la Comissió publica aquesta mena xifres arran, tot s’ha de dir, de la publicació encetada pels Estats membres de dades comparables i fiables sobre el nombre de lesions greus causades pels accidents de trànsit. És un primer pas d’una política europea per reduir el nombre de lesions greus.

Les estadístiques nacionals demostren que el nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit continua variant força d’un Estat membre a un altre tot i que, en general, cada any aquesta diferència es va reduint més. Hi ha països que tradicionalment registren bons resultats que ara en registren de menys bons, però val a dir també que han millorat força la seva seguretat viària tres dels Estats membres amb el més gran nombre de morts a la carretera.

La millora de la seguretat viària a la UE

Per atènyer l’objectiu estratègic de la UE de reduir a la meitat el nombre de morts a la carretera entre el 2010 i el 2020, encara cal fer més esforços. Els Estats membres n’han de ser els actors principals perquè són ells els que tenen competències en la matèria: fer complir la normativa de trànsit vigent, construir i mantenir infraestructures, però també dur a terme campanyes d’educació i sensibilització. La Comissió Europea només intervé quan hi pot aportar un clar valor afegit adoptant, per exemple, una legislació que permeti el cobrament transfronterer de les multes per infraccions de trànsit o establint normes tècniques de seguretat pel que fa a les infraestructures o als vehicles. La Comissió en fa un seguiment actiu i ajuda els Estats membres a millorar els seus resultats mitjançant l’intercanvi de dades, coneixements i experiència o mitjançant l’intercanvi de bones pràctiques.

Els avenços tecnològics de l’última dècada han millorat força la seguretat dels vehicles. Aquests avenços tenen un gran potencial de futur en la millora de la seguretat viària, especialment pel que fa a l’automatització i la interconnectivitat. Per aplanar el camí cap a l’automatització i la millora de la gestió del trànsit, la Comissió vol desenvolupar un pla per desplegar durant el segon semestre del 2016 els sistemes de transport intel·ligent cooperatiu: sistemes d’intercomunicació entre vehicles i d’intercomunicació amb les infraestructures viàries. Aquests sistemes permetran avisar directament els altres vehicles en cas de frenades d’emergència, posem per cas, o a través de les infraestructures en cas d’obres.

Comparteix

Icona de pantalla completa