Diari La Veu del País Valencià
Demanen que Algemesí se sume als 173 municipis que defensen el dret civil valencià
RedactaVeu / Algemesí

En la proposta, es recorda que fa uns mesos que l’Associació de Juristes Valencians (AJV) elaborà un manifest en defensa del dret civil valencià, que es veu amenaçat pels tres recursos d’inconstitucionalitat que interposaren tant el govern de Rodríguez Zapatero com l’actual de Rajoy.

La sol·licitud continua afirmant que “no podem perdre de vista que un dels principals objectius de la Llei Orgànica 1/2006, de Reforma de l’Estatut d’Autonomia, en què es reconeix als valencians la condició de Nacionalitat Històrica, és restablir la competència sobre el dret privat per als valencians, igualar-nos a la resta de pobles espanyols no castellans (navarresos, catalans, bascos, balears i aragonesos) i acabar amb la discriminació tan injusta que exerceix envers els valencians el Govern central”.

“Aquest, però –se subratlla en la proposta-, en un atac més a la singularitat valenciana, interposà recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 10/2007, de 20 de març, del Règim Econòmic Matrimonial Valencià, contra la Llei 5/2011, d’ 1 d’abril, de relacions familiars (la llei valenciana de custòdia compartida) i contra la Llei 5/2012, de 15 d’octubre, d’unions de fet de la Comunitat Valenciana. Del primer dels recursos interposats fa més de 7 anys i encara no tenim resposta.

Més Algemesí apunta que el dret valencià “possibilita donar una resposta àgil, moderna i pròpia als problemes actuals dels valencians i permet concloure la discriminació que patim com a poble des de fa més de tres segles després de l’abolició dels Furs en 1707, que requereix, de forma inajornable, la retirada, per part del Govern estatal, dels recursos d’inconstitucionalitat contra les normes de dret civil valencià”. També destaca que “la bel·ligerància, però, del poder central contra els valencians no cessa des del segle XVIII. Se’ns vol continuar sotmetent al dret castellà i se’ns nega el reconeixement de la nostra singularitat com a poble amb dret foral propi. El Tribunal Constitucional pot convertir-se, si el Govern central no ho remeia, en una nova Almansa. I ja n’estem farts!”.

“Madrid no ens deixa existir com a poble”

El grup municipal Més Algemesí considera que “no és ja una qüestió merament simbòlica”, perquè un pronunciament del Tribunal Constitucional determinant la inconstitucionalitat d’aquestes normes generaria greus conseqüències jurídiques i un augment de litigiositat en àmbits tan importants com el règim econòmic matrimonial dels valencians casats a partir del 1 de juliol de 2008, en matèria de custòdia compartida i també respecte de les unions de fet de parelles valencianes. Madrid no ens deixa existir com a poble i fa tot el possible per a complicar-nos la vida i subjugar-nos al seu poder”.

Fins el moment, 173 ajuntaments s’han rebel·lat ja “contra aquest maltractament, en aquest cas jurídic, i s’han adherit al manifest de l’AJV demanant la retirada dels recursos d’inconstitucionalitat”.

Per totes aquestes raons, des de Més Algemesí consideren que aquest municipi de la Ribera Alta “no pot permetre que més de 300 anys després, ‘pel just dret de conquesta’, com indica el decret de Nova Planta, els valencians ens vegem regits per normes jurídiques imposades i que són alienes a la nostra identitat històrica”.

Finalment, subratllen que “la valenciana –en referència a la identitat- es defensa, entre d’altres coses, recuperant el nostre dret foral” i Algemesí “ha estat, és i serà un municipi valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa