Diari La Veu del País Valencià
La UE ajudarà a escolaritzar més de 2.300.000 nens de 42 països en situació d’emergència
La Comissió Europea ha anunciat avui que el 2016 destinarà 52 milions d’euros d’ajuda humanitària a projectes d’ensenyament de nens que es troben en situació d’emergència. Aquesta dotació de la Comissió reflecteix el seu compromís de destinar a la formació el 4 % del seu pressupost d’ajuda humanitària.

D’aquests fons se’n beneficarà un total de més de 2 300 000 nens de quaranta-dos països d’arreu del món, uns fons que aniran a parar especialment a les regions on els nens corren un risc més gran de patir abandonament escolar o llargues interrupcions en la seva escolarització: el Pròxim Orient, especialment Síria i l’Iraq, l’Àfrica Oriental, Central i Occidental, Àsia, Ucraïna, l’Amèrica Central i Colòmbia.

«Avui complim amb escreix el nostre compromís de quadruplicar l’ajuda que destinem a l’escolarització en situacions d’emergència, que passarà de l’1 % al 4 % del pressupost d’ajuda humanitària, és a dir, dels 11 milions d’euros del 2015 al 52 milions del 2016. Invertir en l’escolarització dels nens atrapats en àrees de conflicte o que pateixen situacions d’emergència especialment greus equival a lluitar contra el risc de perdre tota una generació sencera i apostar pel seu futur. M’omple, doncs, d’orgull que en aquest àmbit la Unió Europea s’estigui convertint en un líder mundial. També vull felicitar el Parlament Europeu per haver obtingut més fons europeus per a aquesta acció i pel seu suport permanent. Ara voldria instar la resta de donants d’ajuda humanitària del món a seguir el nostre exemple», ha declarat avui el comissari europeu d’Ajuda Humanitària i Gestió de Crisis, Christos Stylianides.

El finançament aprovat avui permetrà accedir a l’ensenyament en situacions d’emergència; aquí s’hi inclouen la formació sobre el risc que representen les mines, la formació professional i l’aprenentatge de les competències imprescindibles per a la vida quotidiana, activitats recreatives o fins i tot suport psicosocial. Els nens també rebran material escolar i podran anar a escola gràcies a la construcció de nous centres d’ensenyament. També rebran formació professors, pares i cuidadors.

L’ajuda es canalitzarà a través d’organitzacions no governamentals (ONG), d’agències de les Nacions Unides i d’organitzacions internacionals. Per exemple, UNICEF millorarà la qualitat de l’entorn d’aprenentatge dels nens de la ciutat siriana d’Àlep proporcionant panells solars a les escoles afectades pels talls del subministrament elèctric. A més a més, els nens sirians podran disposar a les escoles de dispositius digitals de baix cost com ara ordinadors o tauletes. A Etiòpia Save the Children millorarà la qualitat de l’ensenyament que reben els nens que viuen en campaments de refugiats mitjançant la formació de professors o la renovació o construcció d’instal·lacions segures.

Rerefons

Des del 2012 la Comissió ha incrementat el suport financer a projectes educatius de nens que viuen en àrees de conflicte. El 2015 el comissari Christos Stylianides es va comprometre a fer que, abans no s’acabi el mandat de la Comissió Juncker, el finançament humanitari de la UE destinat a l’ensenyament en situacions d’emergència augmentés fins al 4 %. Però gràcies al suport del Parlament Europeu i dels Estats membres de la UE, aquest augment ja s’ha fet realitat abans d’hora, és a dir, enguany.

Fins ara la Unió Europea ja ha destinat 23 milions d’euros a projectes d’ensenyament en situacions d’emergència, un import que inclou les aportacions de 500 000 euros de Luxemburg i 250 000 euros d’Àustria rebudes el 2014. Fins ara se n’han beneficiat més de 1 519 000 nens de vint-i-sis països. Amb l’import addicional de 52 milions d’euros mobilitzat enguany, a finals del 2016 haurem ajudat més de 3 800 000 nens de quaranta-sis països.

Països destinataris:

L’Afganistan, Armènia, Burkina Faso, Burundi, el Camerun, el Txad, la República Centreafricana, Colòmbia, la República Democràtica del Congo, l’Equador, Egipte, El Salvador, Etiòpia, les Filipines, Geòrgia, Guatemala, Hondures, l’Índia, l’Iran, l’Iraq, Kènia, el Líban, Líbia, Madagascar, Mali, Mauritània, Birmània/Myanmar, Nigèria, el Pakistan, els Territoris Palestins Ocupats, Ruanda, Somàlia, Sudan, la República del Sudan del Sud, Síria, Tanzània, Ucraïna, Uganda, Iemen i Djibouti.

Organitzacions humanitàries que duran a terme els projectes:

ACTED, Adra, Concern Worldwide, COOPI Cooperazione Internazionale, la Creu Roja, DanChurchAid, Danish Refugee Council (DRC), Finn Church Aid (FCA), Handicap International, HOPE’87, International Medical Corps, Organització Internacional per a les Migracions (IOM), International Rescue Committee (IRC), Lutheran World Federation, Norwegian Refugee Council, Plan International, Plan Spain, SOS Kinderdorf, Save the Children, Terre des hommes, Triangle, Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) i War Child.

Comparteix

Icona de pantalla completa