Diari La Veu del País Valencià
En la final dels ‘jocs olímpics del violí’ s’estrenarà ‘Shpigl’ d’Òscar Colomina

Sixto Ferrero

/ València.

El prestigiós Yehudi Menuhin Internacional Violin Competition és sense dubte un dels concursos més famosos i internacionals del món. En ell, joves violinistes d’arreu del món es reuneixen aquesta mateixa setmana a Londres per participar en la competició, encara que el Yehudi Menuhin és molt més que una competició o com s’ha definit “els jocs olímpics del violí”, ja que al voltant de l’instrument hi ha masterclass, conferències i exposicions. A més a més, la present edició del concurs celebra el centenari del naixement del seu fundador.

D’ençà que es fundà en 1983, en honor del violinista Yehudi Menuhin, el concurs atrau un bon gruix de talents del violí menors de 22 anys per participar i aprendre en algunes de les dues modalitats (Junior, menors de 16 anys, i Sèniors fins a 22 anys). Així, alguns dels guanyadors han estat violinistes com Tasmin Little, Joji Hattori, Isabelle van Keulen, Corina Belcea, Julia Fischer, Akiko Ono, Alina Ibragimova o Ray Chen que gaudeixen d’exitoses carreres internacionals.

Així, trobem que els cinc violinistes que arriben a la final interpretaran Shpigl, una obra d’encàrrec que se li ha fet al compositor valencià Òscar Colomina i Bosch, qui dirigirà també l’orquestra de la Menuhin School en una de les Quatre Estacions de Vivaldi.

Segons explica el compositor de Massarrojos “Shpigl parteix de la concepció de la vida pel mateix Menuhin com a un camí de recerca i transformació, i l’explora emprant referències al repertori violinístic, i incorporant elements d’improvisació i de l’espai”. Per la seua banda, Coco Tomita, concursant a la secció Junior, comenta sobre l’obra que “és una obra profunda però plena de color. Fins ara no havia gaudit de l’oportunitat d’interpretar música contemporània, i ha estat molt interessant preparar aquesta peça. El procés m’ha obert els ulls i ha alimentat la meua curiositat cap al gènere. M’agrada la forma amb què Òscar combina diferents fragments d’obres com la Sonata per a Violí sol de Bartók i el Concert d’Elgar. També m’agrada la llibertat que ens dóna als intèrprets de la peça, tant musical com teatralment”, explica la violinista.

Òscar Colomina i Bosch gaudeix d’una destacable trajectòria internacional, i ara per ara és professor d’orquestració a la Royal Academy of Music, a la Menuhin School de Londres, i sovint és convidat al Reial Conservatori de la Haia (Escola de Talent Jove). Actiu a l’escena internacional, fou membre de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya abans d’ampliar els seus estudis en composició i direcció a la Guildhall School of Music and Drama i la Royal Academy of Music (Londres). Però, si atenem a la seua llista d’encàrrecs i interpretacions inclou a prestigioses institucions i agrupacions com ara el Aldeburgh Festival, Philharmonia Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Real Filharmonia de Galicia i auditoris de primera fila internacional com ara el Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, i les universitats de Yale i Nova York, col·laborant com a orquestrador amb Heinrich Schiff i la Kremerata Bàltica. Com a director, fou director artístic i titular de la Joven Orquesta Sinfónica Ciudad de Salamanca (2011-2014), i ha estat convidat del CreArt Ensemble, Orpheus Sinfonia, Conservatorio de Castilla y León, a banda de la seua activitat a la Royal Academy of Music. Futures aparicions inclouen el Festival Pau Casals i l’orquestra del Reial Conservatori de la Haia-Escola de Talent Jove.

>

El proper 15 d’abril a les 20.30h podrà escoltar-se l’estrena d’aquest compositor valencià que està recollint moltíssims èxits arreu d’Europa, però que a casa seua encara no hem pogut tindre l’oportunitat de gaudir de la seua música en viu, ja que la programació de música de compositor valencians és quasi inexistent als principals auditoris i palaus valencians, i molt menys si els compositors estan vius i en actiu. De moment però, poden gaudir de la seua música per streaming.

Comparteix

Icona de pantalla completa