Diari La Veu del País Valencià
Aquest dijous es presenta ‘Les mamàs belgues’ a Ontinyent

RedactaVeu / Ontinyent.

El pròxim dijous, 14 d’abril, dia de la República, es farà la presentació del documental Les mamàs belgues a les 19h al Teatre Echegaray d’Ontinyent, a les 20:30h hi haurà una altra projecció. En aquest metratge s’explica la història de 21 dones procedents d’Amberes (Bèlgica) que en 1937 van anar a treballar com a infermeres a l’Hospital Militar Internacional situat a Ontinyent, per tal de donar-li suport a la Segona República i lluitar contra el feixisme.

La investigació d’aquesta història ha estat duta a terme per Sven Tuytens, periodista, investigador i director del documental i Joan Josep Torró, professor i investigador del documental. A més, les recerques d’ambdós es complementen amb les del professor Rudi Van Doorslaer, director del Centre d’Estudis sobre la Guerra i les Societats Contemporànies (Cegesoma).

Amb aquest documental es vol fer un poc de memòria històrica, per a lluitar contra l’oblit, i destacar aquesta història desconeguda tant a Ontinyent com a Amberes. A més, també pretén realçar la solidaritat i acció humanitària internacional que va tindre lloc durant la Guerra Civil.

Les mamàs belgues, Plaça Catalunya 1r de maig de 1937. Foto: Arxiu CEGESOMA, Brusel·les.

L’Hospital Militar Internacional és l’actual Col·legi “La Concepció” de la comunitat franciscana, que, durant dos anys (1937-1939), va funcionar com a hospital. Allí s’aplegaven 800 llits, que eren atesos per aquestes dones belgues i unes 130 dones d’Ontinyent i dels voltants. De totes elles, sols queda viva una ontinyentina, l’entrevista amb la qual és la base d’aquest documental.

Amb aquest projecte s’aporta nova documentació, fotografies, testimonis orals, inèdits que ajuden a la recuperació de la memòria històrica. Cal destacar que el documental ha estat possible gràcies a la Diputació Provincial de València i a l’Ajuntament d’Ontinyent.

“Ontinyent presentarà dijous 14 d’abril el documental de les mamàs belgues en la I Setmana de la Memòria Democràtica pic.twitter.com/lo4MgyNMGS

Presentació

Joan Josep Torró i Sven Tuytens presentaran l’acte al Teatre Echegaray i comptaran amb les intervencions de dos convidats belgues: André Hebbelink, delegat general del Govern de Flandes a l’Estat espanyol i Geert Van Goethem, director de l’AMSAB, Institut d’Història Social (Gant) i professor d’Història (Universitat de Gant). La clausura de l’acte anirà a càrrec de Jorge Rodríguez, president de la Diputació i Alcalde d’Ontinyent.

Rodatge a Ontinyent i Xàtiva

El rodatge d’aquest documental històric es va fer al final de l’any passat a Ontinyent, en l’antic Hospital Militar, seu actual del Col·legi La Concepció i també a Xàtiva amb la recreació del bombardeig de l’aviació feixista italiana el 12 de febrer de 1939 en l’estació de trens de Xàtiva. En la representació han participat alumnes d’últim curs de l’Escola del Centre Teatral Escalante i de l’Escola de Danses de Xàtiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa